Metsästyslupien kysyntä kasvoi valtion alueilla – perjantaina alkavalle metsäkanalinnustuskaudelle hankittu yli 100 000 lupaa

Metsästys

Luontoinnostus näkyy myös valtion metsästysalueilla. Perjantaina 10. syyskuuta alkavalle metsäkanalinnustuskaudelle on hankittu Metsähallitukselta yli 100 000 vuorokausilupaa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Suosituilla Ylä-Lapin alueilla luvat loppuivat nopeasti, sillä kysyntä kasvoi, vaikka kiintiöt olivat viime vuoden tasoa. Lupamyynti kasvoi erityisesti Kainuussa, Pohjanmaan maakunnissa sekä Itä-, Länsi- ja Etelä-Suomessa. 

Kanalintulupien myynti alkoi viime viikolla Metsähallituksen Eräluvat-verkkokaupassa ja -palvelunumerossa. Viikon aikana palvelunumeroon saapui 8 000 puhelua. Verkkokaupassa asioi parhaimmillaan lähes 2 000 metsästäjää yhtä aikaa. 

Metsästysalueiden suosio jakaantui jälleen epätasaisesti. Kun myytävänä oli lupia 118 metsästysalueelle, 20 alueen luvat loppuivat nopeasti, mutta kaikille muille alueille on yhä lupia saatavilla. Monelle alueelle luvat on kuitenkin myyty loppuun aloitusviikolle 10.–16.9. 

Eniten ruuhkaa puhelinpalvelunumerossa ja verkkokaupassa oli, kun Ylä-Lapin metsästyslupien myynti alkoi viime viikon tiistaina: palvelunumeroon saapui noin 2000 puhelua ensimmäisen tunnin aikana, ja yhtä moni metsästäjä yritti hankkia lupia verkkokaupasta. Myytävänä oli kuitenkin vain yhteensä 4 000 metsästysvuorokautta pohjoisimpien kuntien alueelle. 

Muille seuduille lupia on kuitenkin yhä jäljellä. Tänä vuonna metsästysajat ovat pitkiä: useilla alueilla kanalintujen metsästys on mahdollista myös tammikuussa.

Metsäkanalinnuilla tarkoitetaan teertä, metsoa, riekkoa ja pyytä. Metsästyslupien kysynnän lisääntymiseen vaikuttaa moni asia. 

– Yleinen kiinnostus valtion alueita kohtaan lisääntyy. Viime viikolla kerrottiin retkeilyn suosion kasvusta. Viime kesänä kalastusluvat loppuivat Lapissa sellaisillakin kohteilla, joilla ne ovat aina ennen riittäneet. Myös metsästyksen suosio juuri Metsähallituksen kohteilla näyttää jatkuvasti lisääntyvän, erätalousjohtaja Jyrki Tolonen sanoo. 

Suosio ei hänen mukaansa selity pelkästään kahden viime vuoden poikkeavilla olosuhteilla ja ulkomaan matkailun hiipumisella. Kiinnostus valtion alueita kohtaan lisääntyi jo ennen koronapandemiaa. Metsästyslupien kysyntään vaikuttavat perinteisesti myös hyvät lintukannat.