Markus Lohi pettyi kokoomukseen aluepolitiikassa, perhevapaissa ja sotessa – ”Keskittävä politiikka ei miellyttänyt”

Oppositiosta on kuultu nimityksiä nykyhallitukselle, mutta vähemmän asia-argumentaatiota, keskustaedustaja näkee
Keskusta

Politiikan syksy on ollut poikkeuksellisen kiireinen ja dramaattinen Posti-sotkun, hallituksen kaatumisen, uuden syntymisen sekä al-Hol-kohun tuoksinassa.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Markus Lohi myöntää, että joulu tulee tällä kertaa oikeaan aikaan.

– Kaikki varmasti odottavat joulurauhaa ja sitä, että politiikkaankin saadaan pysähtymisen hetki, hän sanoo Suomenmaalle.

Juristin koulutuksen saanut Lohi kuvailee itseään käytännönläheiseksi päättäjäksi.

Hänen mielestään mittasuhteet hämärtyivät monilta poliitikoilta Syyrian al-Holin leirin 11 suomalaisesta Isis-naisesta puhuttaessa. Etenkin oppositiosta korostettiin, että nämä naiset ovat uhka Suomen turvallisuudelle.

Lohi muistuttaa, että Suomi on jo pitkään ollut turvallinen ja vakaa oikeusvaltio, jossa viranomaisten toiminta on maailman tehokkainta.

– Tulemme varmasti selviämään kaikissa tilanteissa – myös siinä, jos viranomaiset joutuvat lasten edun vuoksi päättämään, että joitakin aikuisia tulee leiriltä Suomeen.

Lohi on harmissaan siitä, että huhut ja valeuutiset asian ympärillä ovat hämmentäneet ihmisiä.

– Monet luulevat, että meillä on nyt valtava kansallinen turvallisuusuhka. Tästä ei ole missään tapauksessa kysymys. Suomalaiset voivat rauhassa luottaa siihen, että viranomaiset hoitavat tehtävänsä ja varmuudella suoriutuvat niistä.

Lohi sanoo olevansa suorastaan järkyttynyt siitä, että vastuullisilla paikoilla olevat poliitikot syyllistyvät ihmisten harhaanjohtamiseen.

– Silloin politiikasta katoaa se arvokas piirre, että kaikki pyrkivät totuuteen, vaikka asioista ollaan eri mieltä.

Sosiaalisen median roolin on kasvaessa on erityisen tärkeää, että politiikoilla säilyy ”pää kylmänä ja sydän lämpimänä”, Lohi korostaa.

Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että päättäjät eivät saa pelätä äänestäjien oletettuja mielipiteitä.

– Pitää luottaa siihen, että äänestäjät ovat antaneet meille valtakirjan toimia täällä eduskunnassa, perehtyä asioihin ja tehdä ratkaisuja puolueen arvojen pohjalta.

Keskustan tukema sosialistihallitus. Sellaisen lempinimen uusi punamulta on saanut oppositiolta eduskunnan istunnoissa.

– Paljon on kuultu nimityksiä hallitukselle, mutta vähemmän asia-argumentaatiota siitä, mikä on se oma vaihtoehto, Lohi hymähtää.

Etenkin kokoomuksen suunnasta on kiihtyvään tahtiin toitotettu, että keskusta on väärässä porukassa SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa muodostetussa uudessa punamultahallituksessa.

Lohikin on yrittäjähenkinen poliitikko, joka ei ensimmäisenä lukeudu niin sanottuihin punamultamiehiin. Talouden isossa kuvassa keskusta onkin lähellä kokoomusta, hän sanoo.

Nykyistä hallitusta Lohi puolustaa kuitenkin voimakkaasti. Hänen mukaansa viime vaalikausi osoitti, miten monet asiat tökkivät hallitusyhteistyössä kokoomuksen kanssa.

Varmasti opimme, että yhteistyötä ja vuoropuhelua hallituspuolueiden välillä on syytä tiivistää.

Lohi mainitsee esimerkeiksi aluepolitiikan, perhevapaauudistuksen ja sote-uudistuksen.

– Kokoomus teki ministerivastuualueillaan keskittävää politiikkaa, joka ei meitä miellyttänyt. Oli mahdollisuuksia tehdä alueellistamisia, mutta he tekivät päinvastoin, ja pyrkivät keskittämään kaikkea pääkaupunkiseudulle. Me kärsimme siitä.

Lohi sanoo SDP:n haluavan olla mukana tasapainoisessa aluepolitiikassa. Hän myös uskoo, että tällä kaudella tehdään hallitusohjelman mukaisesti perhevapaauudistus, joka on lapsiperheille parannus.

– Se kannustaa isiä ottamaan enemmän vastuuta, mutta ei heikennä äitien asemaa. Kokoomuksen kanssa siinä ei onnistuttu. Kokoomus menee talous, ei perhe tai lasten hyvinvointi edellä. Se on keskustalle vieras ajattelutapa.

– Kokoomuksen kanssa emme pystyisi myöskään tekemään sote-uudistusta, kuten viime kaudella nähtiin. Kuntien taloudellista ahdinkoa ajatellen toivon, että nyt pystymme sen tekemään.

Lohen mielestä näyttää vahvasti myös siltä, ettei kokoomuksen kanssa syntyisi edes parempaa yrittäjäpolitiikkaa.

– Kokoomus ei ole puolen vuoden vuoden aikana tuonut eduskuntaan yhtään esitystä, joka edistäisi yrittäjyyttä.

Lohella on toki toiveita myös nykyisille hallituskumppaneille.

Sanna Marinin (sd.) hallitusta edeltäneen Antti Rinteen (sd.) hallituksen aikaan yritysverotusta koskevat ulostulot kismittivät keskustaa. Puolueen talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajana Lohi joutui oikomaan niitä ja sanomaan, että yrittäjien verotusta ei kiristetä.

– Toivon, ettei näitä irtiottaja enää tule, vaan pysytään hallitusohjelmassa. Silloin meillä on menestyksen mahdollisuudet.

– Varmasti myös opimme, että yhteistyötä ja vuoropuhelua hallituspuolueiden välillä on syytä tiivistää ja tunnistaa tällaisia herkkyyksiä.

Markus Lohen näkökulmasta mielestä keskustalla on politiikassa kolme selvää pääteemaa: lapsiperheet, yrittäjyys ja koko Suomesta huolehtiminen.

– Sillä päästään jo pitkälle, jos keskusta tulee ensimmäisenä mieleen silloin, kun nämä mainitaan.

Lohi pitää nykyistä hallitusohjelmaa varsin keskustalaisena.

– Talouspolitiikka on isossa kuvassa on suora jatkumo viime kauden keskustajohtoisesta hallituksesta, vaikka reitti tavoitteisiin on vähän erilainen.

Politiikan syksyn päättävä joulu on Lohen perheelle tärkeä juhla.

Lahjat on ostettu hyvissä ajoin, jouluruokiakin Lohen vaimo Riikka Lohi on tehnyt pitkälti etukäteen.

– Me nautimme joulusta, emme stressaa siitä, kansanedustaja sanoo.

Aattoaamu alkaa riisipuurolla, sen jälkeen vuorossa on joulusauna. Joulurauhan julistuksen kuuntelu jää tänä vuonna Lohelta väliin, koska hän vie tervehdyksen vähäosaisten jouluun.

– Alkuillasta syömme sitten jouluaterian, luemme jouluevankeliumin ja laulamme joululauluja.

Lohi tietää, että Korvatunturin asukkikin on tulossa illalla vierailulle, vaikka kahdeksanlapsisen perheen nuorimmainen on jo 11-vuotias.

– Minä jo vähän kyselin, että vieläkö joulupukin täytyy tulla – mutta lapset halusivat, Lohi hymyilee.