Marin joutui kyselytunnilla persumyllyyn – pääministeri kieltäytyi kauppakassien avaamisesta

Eduskunnan kyselytunti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui eduskunnan kyselytunnilla selvittämään aamiaisjärjestelyjään perussuomalaiselle oppositiolle.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio vaati Marinilta verovaroin tehtyjen yksityisten ostojen kuitteja julki. Tavio halusi myös tietää, miksi pääministeri oli laiminlyönyt veroilmoituksen jättämisen määräpäivän ja jättänyt vastaanottamansa etuuden ilmoittamatta.

Marin selvitti, että kuittien sisältö menee yksityiselämän suojan piiriin.

– Eli kyse on lähinnä tiedosta siitä, mitä minä ja minun perheeni ollaan syöty aamulla. Kyse on tämän kaltaisista tiedoista. En tiedä, palveleeko se sitten julkisuutta kuinka paljon, että kansalaiset voisivat katsoa, minkä merkkistä paahtoleipää tai maitoa tai banaaneja meidän perheessä syödään, mutta virkamiehet ovat katsoneet, että tämä on yksityiselämän piiriin kuuluva tieto, ja sitä ei sen vuoksi olla sitten julkaistu.

Pääministeri sanoi, ettei hänellä itsellään ole näitä kuitteja, eikä hän ole näitä hankintoja tehnyt.

– Varmasti voisin ne hankkia, mutta katson, että se ei ole kuitenkaan välttämättä sellainen tieto, että se nyt palvelee välttämättä sitä tarkoitusta, mitä tässä haetaan.

Veroilmoituksen viivästymistä Marin selitti sillä, että esitäytetty ilmoitus oli mennyt hänen toiseen kotiinsa Tampereelle.

– Sain sen myöhässä, ja sen takia en ollut ehtinyt tehdä ajoissa tätä korjausta, mikä oli hyvä asia, koska selveni, että tässä on nyt kysymys, joka on auki. Olen pyytänyt verottajaa pitämään viime vuoden verovuoteni auki, jotta voin tehdä asianmukaisesti kaikki korjaukset, mikäli se on tarpeellista.

Marin sanoi, että verottajan kanssa on sovittu, että he eivät lähetä hänelle veropäätöstä ennen kuin tämä verotuksen kokonaisuus selviää.

– Ja kun se selviää, niin jos on tarpeen korjata esitäytettyä veroilmoitusta, sen tietenkin teen. Kyse on ollut vuodesta 2020. Ennen sitä tätä etua ei ole käytetty, en siis ole Kesärannassa ennen vuotta 2020 asunut. Nyt tämä selvitetään, ja asianmukaisesti verottajalle ilmoitetaan, ja itsekin olen ollut verottajaan yhteydessä ja tästä sopinut, Marin selvitti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvosteli puolestaan Marinia pääministerin arvolle sopimattomasta ylimielisyydestä ja uhriutumisesta.

– Kyse on siitä, maksatatteko te yksityisen kauppalaskunne veronmaksajalla, ja jos kyllä, tapahtuuko se läpinäkyvästi ja sääntöjen mukaisesti ja kohtuutta ja oikeustajua noudattaen. Onko teillä ymmärrystä niille kansalaisille, joiden mielestä teidän tuloillanne ei ole kohtuullista lähettää kuukausittain 800 euron ruokalaskua veroja maksaville kansalaisille?

Marin sanoi noudattaneensa sitä ohjeistusta, jonka hän on saanut valtioneuvoston kanslialta.

– Tämä ei ole minun henkilökohtainen etuuteni. Tämä on ollut ohje kaikkia pääministereitä koskien.

Marin muistutti, että pääministerin tehtävä on instituutio, ja tämä sama ohjeistus on ollut aikaisemmillakin pääministereillä, ja sitä on myös käytetty.

– Eri mittaluokassa toki, koska minä olen perheeni kanssa joutunut asumaan Kesärannassa paljon tämän koronatilanteen takia, pääministeri totesi.

Marin muistutti myös pääministerin työtehtävien kokonaisvaltaisuudesta.

– Ei minulla ole työaikaa. Minä olen aina töissä. Aina tarvittaessa olen töissä. Vaikka olisi kalenterissa lomapäivä, jos tulee työtehtävä, se hoidetaan, koska tämä tehtävä on sen kaltainen, että se vaatii erittäin paljon sekä minulta henkilökohtaisesti, kuten kaikilta aikaisemmilta pääministereiltä, että koko perheeltä.

Marin sanoi perheensä käyvän Tampereella asuessaan ruokakaupassa ja hoitavansa muutkin asiat itse.

– Mutta kun olemme Kesärannassa virka-asunnolla, niin siellä asiat on järjestetty toisin. Ja kaikissa näissä on noudatettu niitä ohjeistuksia, joita myös aikaisempien pääministerien osalta on ollut käytössä.

Marinin mukaan verotukseen liittyvät kysymykset ja noudatetun käytännön asianmukaisuus selvitetään nyt.

– Mielelläni itsekin haluan saada vastauksia ennen kuin lähden sitten arvioimaan, onko menetelty oikein vai väärin. Myös virkamiehiin pitää sillä tavalla suhtautua kunnioittavasti, että ensin selvitetään, ensin katsotaan, onko tapahtunut virheitä, onko asianmukaista, ja vasta sen jälkeen tehdä johtopäätöksiä, onko toimittu väärin vai oikein.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puuttui keskusteluun muistuttamalla pääministerin tehtävän vaativuudesta.

– Minusta on aivan oikein ja välttämätöntä, että valtioneuvoston kanslia käy myös omat toimintamallinsa läpi, ettei pääministeri enää jatkossa joudu tämänkaltaiseen tilanteeseen, Saarikko sanoi.

Kommentit (1)

  • Lukija90

    Onpa sääli,että tämä alenevan kannatuksen puoluelehti puhuu niin,että vain perussuomalaista oppositiota kiinnostaa Marinin törsääminen meidän piikkiin. Eihän se niin ole kulttuuripääkaupunki(isot onnittelut,nappiin meni)Oulun toimitus. Koko Suomi on H-Moilasina,kun n.17000€ joka kuukausi palkkaa saava pääministeri syö aamupalan meidän piikkiin ja velkapiikkiin. Tämän jälkeen Sdp:n puheenjohtaja esiintyy ylimielisenä. Ei koskaan vikaa Sannassa. Aveissa ja muissa hallituskavereissa vikaa aiemmin. Kaiketi mies ja lapsi ei syö meidän laskuun?? Iltalehti teki tutkivaa journalismia,mikä kiitettävää. Sdp:n ”kädet” eivät ole vain syvällä toisten,varsinkin yrittäjien taskuissa,vaan kaikissa palttoon taskuissa. Vasurit ja vihreät vielä enemmän kaikkien nuttujen monissa taskuissa. Näin me monipaikkaiset nähdään tämä hallitusmaailma väärään menevänä. Oikeudenmukaisuutta,rehellisyyttä puolustaen suomalaisten tähren työ ei ole koskaan ollut turhaa eikä nyt.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen