Kokoomus hämmensi maakuntaverosoppaa – Marinin mukaan veron valmistelu jatkuu sote-savotan jälkeen

Maakuntavero

Hallitus vie maakuntaveroa eteenpäin, vakuuttaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marinin mukaan maakuntaveron kokonaisuutta on valmisteltu ja valmistellaan paraikaa, ja siitä on sovittu hallituspuolueiden kesken.

– Mutta on selvää, että tämä iso sote-rakennekokonaisuus, joka on eduskunnassa, viedään ensin läpi ja sitten jatketaan työtä tämän maakuntaverotuskysymyksen osalta. Marin sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Pääministerin mukaan asiassa on vielä paljon jatkotyötä.

– Mutta kyllä hallitus on yhdessä sopinut, että tätäkin viedään eteenpäin.

Maakuntaveron otti puheeksi kokoomus, jonka kansanedustaja Timo Heinonen kyseli hallituksen linjan perään asiassa. Hän tulkitsi keskustalaisen valtiovarainministerin Annika Saarikon jo luvanneen, että hallitus ei ota käyttöön uutta maakuntaveroa.

– Samaan aikaan hallituskumppanit vasemmistoliitto ja vihreät vaativat lisää veroja ja ovat julistaneet, että koko sote-uudistus kaadetaan, jos työn verotusta kiristävää maakuntaveroa ei maahan saada, Heinonen pauhasi.

Valtiovarainministeri Saarikko muistutti, että eduskunnan kyselytunnilla ei käsitellä yksittäisten puolueiden kantoja. Hän halusi kuitenkin selvittää hämmentyneille kansalaisille, miksi maakuntaverosta puhutaan nyt kuntavaalien alla.

Saarikon mukaan sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan joka tapauksessa palveluiden tarpeen kasvaessa enemmän euroja. Uusi tapa järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja maakunnille siirtyvät mahdolliset muut tehtävät eivät kuitenkaan saa nostaa kenenkään suomalaisen verotusta.

– Hallitus on siis sopinut, että kenenkään verotus ei voi kiristyä. Ja kyllä, hallitus on myös sitoutunut siihen, että kunhan tämä ensimmäinen vaihe eduskunnassa on käsitelty, valmistellaan jatkoaskelia,joihin kuuluu maakuntavero ja kuuluvat myös maakunnille siirtyvät muut mahdolliset tehtävät.

Saarikko totesi hallituksen sitoutuneen siihen, että maakuntaveroa valmistellaan.

– Komitea on tehnyt siitä selvityksen, todennut, että se ei ole yksinkertainen asia, varsinkaan siksi, että hallitus on sitoutunut siihen, että kenenkään verotus ei nouse.

Sen lisäksi kyse on Saarikon mukaan sitoutumisesta siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitusratkaisut varmistavat palvelujen yhdenvertaisuuden kaikille suomalaisille.

Valtiovarainministerin mukaan maakuntavero on kuitenkin erittäin monimutkainen toteuttaa.

– Ja tämän olen halunnut rehellisesti ja avoimesti kuvata, ja kyllä hallitus sitä valmistelee. Kaikki nämä ongelmat siihen liittyen käydään läpi, ja sitoumus siitä on olemassa.