Maistuisiko? – Paska on ihan oikeasti pääsiäisen herkkua
Kukapa ei olisi lapsena kuullut vessavitsejä pääsiäisen herkuista mämmistä ja pashasta.
Mutta harva vessajutuilla toisiaan hauskuuttava tietää, että maailmalla tunnetaan ihan aidosti pääsiäisen juhlaruoka, joka on nimeltään paska.
Kyse on ukrainalaisesta pääsiäisleivästä, joka viedään pääsiäisaamuna kirkkoon papin siunattavaksi. Kristinuskon perinteiden mukaisesti pääsiaisaamuna muistetaan Jeesuksen nousemista ylös kuolleista.
Paska-leipä nautitaan kirkollisten juhlien jälkeen yleensä perheen kesken muiden pääsiäisajan ruokien kanssa.
Paska-leipä on valmistettu muun muassa maidosta, hiivasta, kananmunista, vehnäjauhoista ja sokerista.
Pyöreänmuotoiselle paska-leivälle on tyypillistä, että sen päälle on muotoiltu taikinasta koristeellinen ornamentti, tyypillisimmin risti. Myös palmikoinnit ja muut kuvioinnit ovat tavallisia paska-leivän päällä.
Maultaan hieman makeahko paska-leipä muistuttaa kulitsaa, joka on ortodoksien pääsiäisenjuhlintaan kuuluva pulla.
Paska-leipä tunnetaan Ukrainan lisäksi myös muualla Itä-Euroopassa.
Suomessa tunnetumpi pääsiäisen herkku pasha tulee sekin ortodoksisesta perinteestä. Pasha on makeaa rahkakakkua. Sana pasha-tarkoittaa venäjän kielessä pääsiäistä.
Rukiista ja maltaasta valmistetun imelletyn pääsiäisherkun mämmin juuret puolestaan ulottuvat vanhastaan Lounais-Suomeen ja Hämeeseen.