Maatalouden EU-kriisipaketti pöydällä maanantaina

Tiilikainen kannattaa tuen kohdistamista maidontuottajille
Maatalouden kriisi

Maatalouden uutta kriisipakettia käsitellään EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Brysselissä maanantaina. Suomea kokouksessa edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Kyseessä on kolmas maatalouden markkinakriisiin vastaava tukipaketti syksyllä 2015 sekä maaliskuussa 2016 päätettyjen jälkeen. Tukipaketin koosta ei ole vielä virallista tietoa, mutta EU:n komissio esittää maa- ja metsätalousministeriön mukaan tuen kohdistamista maidontuottajille.

Tiilikaisen mielestä komission painotus on oikea.

– Tukipaketti ja markkinatoimet tulisi suunnata ensisijaisesti maidontuottajille. On tärkeää, että markkinat saadaan EU:ssa tasapainoon, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan tukien jakoperusteissa on huomioitava jäsenmaan Venäjän-viennin suhteellinen osuus ennen Venäjän asettamaa tuontikieltoa. Lisäksi on huomioitava maidontuotannon merkittävyys jäsenmaan maataloudessa sekä ne maat, joissa tuottajan käteen jäävä osuus maidon hinnasta on pieni.

Ministerit keskustelevat Brysselissä myös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamisesta.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK odottaa maanantain kokoukselta kriisituen lisäksi esityksiä maataloustuotannon rajoittamisesta.

Järjestön mukaan maatalousmarkkinoilla on ylitarjontaa ja se painaa tuottajahintoja alas. Erityisesti maitoa tuotetaan MTK:n mielestä tällä hetkellä liian paljon Euroopassa ja komission tavoite vähentää tuotantoa on oikea.

MTK:n mukaan Venäjän vientikiellon vaikutuksia ei ole huomioitu riittävästi EU-tason tukitoimissa. Tuottajajärjestön puheenjohtaja Juha Marttila huomauttaa, että Suomen maatalouden kriisi on seurausta poliittisilla päätöksillä aiheutetuista vientirajoitteista.

− EU-maatalousbudjetin kaikki käyttämättömät varat pitää nyt ohjata ongelmissa olevien tuottajien hyväksi, Marttila vaatii.

Marttilan mukaan maatalouden heikkoa maksuvalmiutta voitaisiin parantaa myös maksamalla mahdollisimman suuri osuus tuista ennakkoina.