Tausta: Maitotilat ovat kriisissä kautta Euroopan
EU:n maatalousministerien maanantaina Brysselissä hyväksymä maatalouden kriisipaketti vastaa erityisesti maitotilojen ahdinkoon koko maanosassa.
Syyt ovat kaikkialla pitkälti samoja: EU:n laajuisten maitokiintiöiden poistuminen sekä Venäjän tuontikielto ja muiden vientimarkkinoiden hyytyminen johtivat Euroopassa ylituotantoon ja hintojen polkuun.
– Maatalouden eurooppalainen kriisi on jatkunut jo kolmatta vuotta. Tukipaketti olisi tarvittu jo aiemmin, mutta hyvä että se saatiin edes nyt, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoi maanantaina.
– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, säesti Ranskan maatalousministeri Stephane Le Foll Reutersille.
500 miljoonan euron tukipaketista suurin osa ohjataan maidontuottajille. Lisäksi tukia on mahdollista maksaa ennakkoon ja jäsenmaat voivat maksaa väliaikaisesti korkeampia kansallisia tukia. Yksityiskohdat tarkentuvat syksyllä.
EU:n komission mukaan maito on maanosan merkittävin yksittäinen maataloustuote, 15 prosenttia kaikesta maataloustuotannosta. Keskimääräinen maitolitran hinta EU:ssa on pudonnut vuodessa 14 prosenttia.
Polkuhintojen vuoksi monet tilat ovat toimineet tappiolla. Uutissivusto Politicon mukaan Englannissa ja Walesissa yksi kymmenestä maitotilallisesta on pistänyt pillit pussiin viimeisen kolmen vuoden aikana. Espanjan Galiciassa yli 200 maitotilaa on lopettanut tämän vuoden aikana.
Venäjän Ukrainan kriisin ja EU:n pakotteiden seurauksena asettaman tuontikiellon osuus kriisistä on merkittävä. Ennen tuontikieltoa Venäjä osti 13 prosenttia kaikesta EU:n maitotuotteiden viennistä.
Suomen vastaava osuus on Pellervon taloustutkimuksen mukaan ollut jopa yli 40 prosenttia. Valio pudotti alkuvuodesta 2015 Venäjän-kaupan loppumisen vuoksi tuottajahintaa – maidontuottajan palkkaa – 12,5 prosenttia.
Eteläisemmän Euroopan maitotiloihin on vaikuttanut myös öljyn hinta. Politicon mukaan kysyntä eurooppalaisille meijerituotteille Saudi-Arabian ja Nigerian kaltaisissa öljyntuottajamaissa laski öljyn hinnan sukeltaessa.
Öljyn matala hinta on pudottanut myös rehun hintaa, mikä on osaltaan vauhdittanut maidon ylituotantoa.
Vientimarkkinoiden tyrehtyminen osui maitotiloille mahdollisimman huonoon aikaan, sillä EU:n maitokiintiöstä luovuttiin sovitun aikataulun mukaisesti vuonna 2015.
Pysyviin maitokiintiöitä on tuskin enää paluuta. EU:n irlantilainen maatalouskomissaari Phil Hogan totesi Reutersin mukaan kesäkuun lopulla Saksassa, etteivät edes väliaikaiset kiintiöt olisi enää laillisesti mahdollista.
Saksan maatalousministeri Schmidt esitti samassa tilaisuudessa, että EU:n kriisitukea maksettaisiin vain maitotiloille, jotka eivät kasvata tuotantoaan.
Hoganin tänään esittelemä tukipaketti ohjaakin 150 miljoonaa euroa toimiin, joilla pyritään suitsimaan maidon ylituotantoa.
Suomea Brysselissä edustanut Tiilikainen toivoo, että maidontuotannon vähentämistuki johtaa hintojen elpymiseen EU-markkinoilla.
– Markkinahintojen elvyttäminen on ainoa kestävä tapa palauttaa tilojen kannattavuus, Tiilikainen arvioi.