Takkula: EU:n kriisipaketti maidontuottajille askel oikeaan suuntaan

Europarlamentaarikko toivoo tukea alueille, jotka kärsivät Venäjän pakotteista
Maatalouskriisi

Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) pitää EU:n maidontuottajille suunnattua kriisipakettia askeleena oikeaan suuntaan.

Euroopan maito- ja meijerisektori kärsii ylituotannosta, alhaisista tuottajahinnoista ja vientivaikeuksista. EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan esitteli tiistaina Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnalle maitotiloille suunnatun kriisipaketin.

Kriisipaketti koostuu 350 miljoonan euron jäsenmaille suunnatusta tuesta sekä 150 miljoonan euron tuesta niille viljelijöille, jotka rajoittavat tuotantoaan vapaaehtoisesti. Suomen osuus tukipaketista on 7,5 miljoonaa euroa.

Takkulan mukaan rahallisen korvauksen maksaminen tuotantoaan rajoittaville maidontuottajille on tervetullut.

– Komissio paikkaa nyt maitokiintiöiden purkua, joka oli hallitsematonta politiikkaa ja ajoi EU:n maitosektorin ylituotantoon. Summat ovat kuitenkin valitettavan pieniä, Takkula sanoo.

Takkula huomauttaa, että maatalouskomissaari Hogan ei mainitse kriisipakettinsa perusteluissa Venäjän EU:lle aiheuttamia vastapakotteita, jotka edelleen vaikuttavat voimakkaasti maito- ja meijerisektorin tilaan erityisesti Suomessa ja Baltiassa.

­– Tämä on valitettavaa ja antaa kuvan, että Venäjän pakotteista on tullut uusi normaali. Näin ei saa käydä.

Takkulan mukaan Venäjän toimia Krimin niemimaalla ja Ukrainassa ei voi hyväksyä, mutta jossain vaiheessa pakotteista on päästävä eroon diplomatian keinoin.

Hannu Takkula toimii europarlamentin ALDE-ryhmän esittelijänä EU:n ensivuoden maatalousbudjetissa.

– Pyrin vaikuttamaan maatalousvaliokunnan budjettilausuntoon siten, että Venäjän pakotteista erityistä vahinkoa kärsineille alueille saataisiin lisää rahoitusta, Takkula kertoo.