Liberaaliarvoja juurruttanut Obama jättää taakseen jakautuneen maan
Demokraattien puoluekokouksessa nousee keskiviikkona puhumaan väistyvä presidentti Barack Obama tukeakseen Hillary Clintonia, joka valittiin virallisesti demokraattien presidenttiehdokkaaksi tiistaina.
Voimakkaista puheistaan tunnettu Obama oli Valkoisen talon mukaan valmistellut puhettaan viikkoja, AFP kertoo.
Mutta mitä Obaman kahdeksan vuoden presidenttiydestä on jäänyt perinnöksi demokraateille, jotka yrittävät selättää republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin?
– Hänen tärkein perintönsä on yleisilmapiirin muutos, eli arvoliberalismi, sanoo Yhdysvaltoihin perehtynyt yliopistonlehtori Ari Helo Oulun yliopistosta.
Obaman kaudella esimerkiksi moni osavaltio on laillistanut kannabiksen ja korkein oikeus hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliiton.
Helon mukaan Obaman kulttuurinen muutos avasi tien myös Bernie Sandersille.
Sandersin kaltaista, pohjoismaista hyvinvointimallia ajavaa vasemmistopoliitikkoa ei olisi Helon mukaan 10 vuotta sitten voinut kuvitella vakavasti otettavaksi presidenttiehdokkaaksi. Vaikka Sanders hävisi demokraattien ehdokkuuden Clintonille, hän hivutti Clintonin puolueohjelmaa vasemmalle: mukana ovat vaatimukset minimipalkasta ja ilmaisesta julkisesta yliopistokoulutuksesta työssäkäyvien lapsille.
Toisaalta konservatiivit ovat kurkkuaan myöten täynnä Obaman arvoliberaaleja uudistuksia, mikä on Clintoninkin rasite.
Jos Clinton valitaan, hän perii myös Obamacaren, eli sairausvakuutuksen takaavan lain, jota pidetään Obaman yhtenä merkittävimmistä saavutuksista. Kaiken kaikkiaan Helo pitää Obamaa aikaansaavana presidenttinä.
– Yhdysvalloissa on harvoin nähty 8 vuodessa näin paljon muutoksia.
Yhdysvaltoja Obama ei kuitenkaan onnistunut yhdistämään, vaikka hän lupasi vuoden 2008 vaalikampanjassa tuoda demokraatit ja republikaanit yhteen, kertovat muun muassa Guardian ja Politifact.
Pew Research Centerin mukaan Obaman toimet presidenttinä on hyväksynyt keskimäärin vain 14 prosenttia republikaaneista. Demokraateilla luku on 80 prosenttia.
– Se on yksi harvoista asioista, joita kadun presidenttikaudeltani – että kauna ja epäluulo puolueiden välillä on mennyt pahempaan, ei parempaan suuntaan, Obama sanoi puheessaan tammikuussa.
Juopa näkyy myös Trumpin ja Clintonin kampanjoissa.
Tunnettuna Obaman epäonnistumisena muistetaan, ettei hän pitänyt lupaustaan Guantanamon vankileirin sulkemisesta.
Sen sijaan työttömyysaste on Obaman aikana laskenut, ei noussut, toisin kuin moni yhdysvaltalainen uskoo, kertoo New York Times.
Obaman astuessa virkaan työttömyys oli työvoimatilastojen mukaan 10 prosenttia, nyt se on noin 5.
Siinä missä arvokysymyksissä yliopistonlehtori Helo arvioi Clintonin olevan Obaman linjoilla, taloudessa ja ulkopolitiikassa Clinton ottaisi askelia konservatiivisempaan, kovempaan suuntaan. Clinton muistetaan Irakin sotaan lähdön kannattajana.
Clintonin kampanjaa on viime päivinä repinyt Wikileaks-paljastus, jonka mukaan demokraattieliitti suosi Clintonia ehdokaskisassa ja mietti keinoja haitata Sandersin kampanjaa.
Helon mukaan demokraattien asetelmat taistossa Trumpia vastaan ovat kuitenkin hyvät, koska republikaaneja riuhtoo toisen kokoluokan kriisi Trumpin uskottavuudesta. Obaman tukea Clinton kuitenkin tarvitsee, Helo sanoo.