Libanonin pääministeri: Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia

Tiistaisessa satamaräjähdyksessä yli 70 ihmistä on kuollut ja tuhansia loukkaantunut. Beirut on julistettu katastrofialueeksi.
Beirut

Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, sanoo Libanonin pääministeri Hassan Diab edustajansa mukaan.

Beirutissa tapahtui tiistai-iltana valtava räjähdys satama-alueella, mikä nosti valtavan savupilven kaupungin taivaalle ja aiheutti rakennuksia tuhoavan paineaallon. AFP:n lähteiden mukaan räjähdyksiä tapahtui kaksi.

Maan terveysministeriö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan juuri ennen vuorokauden vaihtumista keskiviikoksi, että Beirutissa on kuollut ainakin 73 ihmistä ja loukkaantunut yli 3 700.

Muun muassa New York Timesin mukaan terveysministeriön ilmoittamat luvut olisivat myöhemmin kasvaneet ainakin 78 kuolleeseen ja 4 000 loukkaantuneeseen.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuinka vakavia loukkaantumiset ovat.

Pääministerin edustaja kertoi lehdistötilaisuudessa, että Diab oli kommentoinut Beirutin tapahtumia Libanonin turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Pääministerin mukaan ei ole hyväksyttävää, että varastossa on ollut kuuden vuoden ajan 2 750 tonnia ammoniumnitraattia ilman, että sen varastoinnissa on otettu huomioon tarvittavia suojatoimia.

Pääministeri Diab sanoi televisiopuheessaan myöhään tiistaina, että räjähdyksestä vastuussa olevat asetetaan vastuuseen.

–  Tästä katastrofista vastuussa olevat saavat rangaistuksen, Diab sanoi AFP:n mukaan.

Diab pyysi puheessaan myös kansainvälistä apua Libanoniin, joka kärsii pahimmasta talouskriisistä vuosikymmeniin. AFP:n mukaan Libanonin puolustusneuvosto on julistanut Beirutin katastrofialueeksi.

Monet maat ovatkin jo luvanneet apua Libanonille, mukaan lukien Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Myös Israel tarjosi tiistaina humanitaarista apua naapurimaa Libanonille. Israelin kädenojennus on senkin vuoksi huomionarvoinen ele, että maat ovat teknisesti sodassa keskenään.

Maan puolustusministeri Benny Gantz ja ulkoministeri Gabi Ashkenazi sanoivat, että Israel on tarjonnut kansainvälisten välittäjien kautta lääkeapua, humanitaarista apua sekä välitöntä hätäapua.

Lisäksi muun muassa Persianlahden maat ovat tarjonneet apuaan Libanonille, Qatar on esimerkiksi luvannut lähettää kenttäsairaaloita terveydenhuollon tueksi.

Turvallisuus– ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ammoniumnitraatti ei ole palava aine, mutta se kiihdyttää muiden aineiden palamista.

Puhdas ammoniumnitraatti voi tietyissä olosuhteissa myös räjähtää. Räjähdyksen mahdollisuutta voi lisätä voimakas kuumentuminen esimerkiksi tulipalossa.

Beirutissa kerrotaan räjähdyksen jälkeen ilmassa olevan myrkyllisiä kaasuja, kertoo uutiskanava CNN viitaten Yhdysvaltain Beirutin suurlähetystön varoitukseen.

Suurlähetystö kehottaa alueella olevia pysymään sisätiloissa ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan kasvomaskeja.

Tiistaisten räjähdyksien kerrotaan olleen myös niin voimakkaita, että ne synnyttivät maanjäristysaaltoja. Asia selviää uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen keräämästä datasta. Aallot vastasivat maanjäristystä, joka on voimakkuudeltaan 3,3.

Edellä mainittua voimakkuutta ei voi kuitenkaan verrata suoraan yhtä voimakkaaseen maanjäristykseen.

Kansallisen maanjäristystietokeskuksen geofyysikko Don Blaken mukaan Beirutin kaltaisessa maanpäällisessä räjähdyksessä valtaosa energiasta menee ilmaan ja rakennuksiin, ei maahan.

Jos räjähdys olisi tapahtunut maan pinnan alla, olisi se ollut voimakkuudeltaan vieläkin korkeampi, uutiskanava kertoo.

YK:n rauhanturvaajia on loukkaantunut onnettomuudessa, kertoo YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil. Osa heistä on vakavasti loukkaantuneita.

Unifil ei kerro loukkaantuneiden tarkkaa lukumäärää. Unifilin laiva oli kiinnitettynä satamaan, kun räjähdys tapahtui alkuillasta. Laiva vaurioitui räjähdyksessä.

Myös Saksan suurlähetystön työntekijöitä haavoittui onnettomuudessa, kertoo Saksan ulkoministeriö. Sataman lähellä sijainnut lähetystö vaurioitui räjähdyksessä.

Ministeriö lisää, ettei kuolleiden ja loukkaantuneiden joukosta voida vielä pois sulkea Saksan kansalaisia.

Tiina Tähtinen ulkoministeriön viestinnästä kertoi STT:lle myöhään tiistaina, että Suomen edustuston kansliatilat vaurioituivat räjähdyksessä täysin. Edustustossa ei ollut ketään sisällä onnettomuuden tapahtuessa.

Tähtisen mukaan Beirutiin on tehty 12 ja Libanoniin 40 matkustusilmoitusta. Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia tavoitellaan yhä.