Leviläinen koiravaljakkoyrittäjä: "Koronalla suurempi vaikutus kuin 1990-luvun lamalla"

Kaikille korona-aika ei ole ollut yhtä rankkaa. Esimerkiksi Ylläksellä välinevuokraukselle on ollut kysyntää.
Koronakriisi

Koronan isku on ollut murskaava Lapin pienyrittäjille, kertoo koiravaljakkoyrittäjä Tommi Hytönen STT:lle. Hän ei kuitenkaan aio luovuttaa.

–  Kyllä koronalla on ollut suurempi vaikutus kuin 1990-luvun lamalla, Levillä Tundra Huskiesia pyörittävä Hytönen sanoo.

Koronavirustilanne on vaikuttanut merkittävästi turismiin Suomessa. Joulu ja vuodenvaihde ovat Lapissa normaalisti kuumaa aikaa turistivirtojen takia. Nyt moni yrittäjä on joutunut keksimään erilaisia ratkaisuja vaikeassa tilanteessa. Julkisuudessa on jopa ollut joidenkin koiravaljakkoyrittäjien huoli siitä, että valjakkokoiria jouduttaisiin lopettamaan.

Hytösen mukaan media on maalannut koiravaljakkoyrittäjistä sydämetöntä kuvaa. Tundra Huskiesilla on kaikkiaan 80 koiraa, jotka ovat hänelle enemmän kuin työvoimaa. Median kirjoittelussa häntä harmittaa puhe ”saunan taakse vietävistä koirista.”

–  Meillä koirat ovat työntekijöitä, mutta samalla myös tärkeitä perheenjäseniä. Eli kun ne jäävät pois töistä, alkavat niillä eläkepäivät täällä meidän luonamme. Loppujen lopuksi itse koirien ruokiin menevä raha ei ole kovin merkittävä.

Hän laskee yhden koiran syövän noin euron edestä päivässä. Kokonaiskulut koiraa kohti päivässä ovat noin kolme euroa.

Hytönen toivoisi, että turistit pääsisivät kulkemaan Suomeen vapaammin. Hän ihmettelee, miksi testattu ulkomaalainen asiakas olisi isompi riski kuin testaamaton suomalaisasiakas.

–  Rajoitukset muuttuvat koko ajan. Tällä hetkellä matkailualan ammattilainenkaan ei pysy perässä siinä, mitkä ovat tämän hetken suunnitelmat rajoituksissa. Aivan liian sekava tilanne, Hytönen sanoo.

Töiden puutteessa Hytönen on käyttänyt luppoajan hyödykseen. Hän on esimerkiksi kouluttanut pentuja ja ajanut niitä sisään koiravaljakon saloihin. Normaalitilanteessa töitä on sen verran paljon, ettei koulutukselle jää juuri aikaa.

Kaikille korona ei ole ollut kuitenkaan katastrofaalista. Maastohiihdon opetusta ja välinevuokrausta Ylläksellä tarjoavan ohjelmatoimisto Sisu Outdoorin toinen yrittäjä Maikku Ihamuotila on luottavainen loppuvuoden suhteen. Esimerkiksi joulu näyttää suorastaan hyvältä.

Ihamuotila kertoo kuulleensa majoittajilta, että mökkejä on jo vaikea löytää jouluksi. Sama suunta näkyy myös hänen yrityksessään.

–  Maastohiihdon opetustunteja ja välinevuokrausvarauksia tehty on tehty lupaavassa määrin.

Asiakkaina on paljon ulkomaalaisia yksityismatkailijoita ja omatoimimatkailijoita. Ihamuotila uskoo, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan hyvästä palvelusta.

Vaatekauppaa Ylläksellä pitävä Jenni Alava pelkää, että turistit suuntaavat nyt muualle. Hän harmittelee Hytösen tapaan hallituksen jahkailua.

–  Nyt monet ulkomaalaiset menevät Ruotsiin, Alava sanoo.

Hintojen alennuksiin ei Alava ole lähtenyt, eikä aio lähteäkään.

Alava pyörittää kauppaansa yksin. Koiravaljakkoyrittäjä Hytönen puolestaan on joutunut soittamaan vuosia palvelleille kausityöntekijöille, ettei joulukuuksi ole tarjolla töitä.

–  Jonkun verran meillä on ollut kausityöntekijöitä, ja osa heistä ollut meillä monta vuotta. Kyllä se on tuntunut pahalta soittaa ja kertoa, että joulukuussa ei tarvitse tulla, koska töitä ei yksinkertaisesti ole.