Leppä vaatii suomenhevoselle vahvempaa asemaa hevostaloudessa

Hevostalous

Suomenhevosen asemaa hevostaloudessa on vahvistettava, vaatii maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Ministeri esittää, että suomenhevosten ikäluokkalähtöjen ja Kuninkuusravien palkintotasoa sekä suomenhevosratsujen kasvatustukea olisi korotettava.

– Ehdotus tullaan käsittelemään yhdessä hevosalan kanssa, osana hevostalouden vuosittaista tuotonjakoprosessia. Muutokset tulisivat näin voimaan aikaisintaan vuoden 2020 alusta lukien, Leppä toteaa kannanotossaan.

Samalla nuorten suomenhevosten kilpailujen palkintotasoa ehdotetaan parannettavaksi yleisesti. Suomenhevosten ikäluokkalähtöihin osallistuminen tulisi saada entistä kannattavammaksi lähtöjen voittajien lisäksi kaikille osallistuville valjakoille. Nuorille suomenhevostammoille tulisi järjestää nykyistä enemmän omia lähtöjä ja nostaa myös niiden palkintoja.

Myös Kuninkuusravien osakilpailulähtöjen palkintoja ehdotetaan korotettavaksi ja tapahtumaan osallistuminen pitäisi saada nykyistä houkuttelevammaksi.

Lepän mukaan selvitystyön ja hevosalan kanssa käytyjen keskustelujen nojalla on käynyt selväksi, että suomenhevosella on koko kansan tuki takanaan.

– Olen saanut raviradoilta paljon palautetta tukijärjestelmän passivoivista ongelmista. Siksi onkin hyvä, että hevostalouden toimintatuen oma varainhankinta lasketaan tästä vuodesta eteenpäin Euroopan komission valtiontukipäätöksen ensimmäisen ja toisen vuoden keskiarvosta, jota sitten käytetään loppukausi. Näin raviradoilla on aito mahdollisuus lisätä omaa varainhankintaa.

Ministerin mukaan tukijärjestelmästä on rakennettava sellainen, että se kannustaa raviratoja kehittämään omaa varainhankintaa ja toimintaa mahdollisimman paljon.

– Lisäksi tämä on ensimmäinen vuosi, kun nuorisotyö huomioitiin omana ryhmänään raviratojen toimintatuen kustannuksissa. Mahdollisuudet kasvattaa nuorisotyön avustusosuutta jatkossa näyttävät hyviltä, painottaa Leppä.

Ministerin mielestä ministeriön, Hippoksen ja koko hevosalan on yhdessä toimittava siten, että kasvatusmäärät ja sitä kautta koko hevosala saadaan Suomessa nousuun.

– Vain täten voimme varmistaa, että myös ensi vuosikymmenellä suomalaisia viihdyttävät ja sykähdyttävät tulevaisuuden Ranch Kellyt, Akaasiat ja Costellot. Tämä tapahtuu tulevaisuuden raviradoilla, joista on kehittynyt yhä laajempaa suomalaisjoukkoa viihdyttäviä tapahtumakeskuksia, Leppä visioi.