Leppä: Maatalouden tärkein ilmastotoimi on kannattavuuden kohentaminen – "Viljelijä ei voi olla vihreä, jos tili on punaisella"

Ilmastopolitiikka

Maatalouden tärkein ilmastotoimi juuri nyt on kannattavuuden kohentaminen, kirjoittaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Suomenmaan blogissaan

– Viljelijä ei voi olla vihreä, jos tili on punaisella. Vain kannattava toiminta luo kykyä investoida vihreään siirtymään. Lisäverot eivät lisää kannattavuutta, Leppä muistuttaa.

Lepän mukaan kyse on myös suomalaisesta huoltovarmuudesta ja koko yhteiskunnan ruokaturvasta, jonka selkärankana viljelijät toimivat.

– Perusasioita ei saa unohtaa: viljelijän tärkein tehtävä on tuottaa ruokaa.

Leppä huomauttaa, että keskustan mielestä ruoantuotannon päästövähennyksiä on tehtävä kannusteiden kautta ja kannattavuudesta huolehtien.

– En ymmärrä, miksi joidenkin puolueiden ideoissa viljelijälle tarjotaan lähinnä keppiä. Tärkeintä on pitää maatalous elinvoimaisena Suomessa, jolloin voimme itse vaikuttaa kuluttamamme ruoan hiilijalanjälkeen ja tuotantoeläinten hyvinvointiin, Leppä kirjoittaa.

Lepän mukaan hiilineutraalisuustavoitteeseen pääsemiseksi löytyy moni eri keinoja. Niitä ovat esimerkiksi nurmeen perustuvan kotimaisen maidon ja lihan tuotannon edistäminen, turvemaiden vedenpinnan säätely ja tuotannosta poistuneiden alueiden metsittäminen tai vettäminen.

– Panostamme uusien tuotteiden, viljelytekniikoiden, pellon kasvukunnon ja tilusjärjestelyiden kehittämiseen. Laitamme ravinteet kiertämään ja valjastamme biokaasun koko tuotantopotentiaalin käyttöön. Luovumme rehusoijan käytöstä mahdollisimman nopeasti, viimeistään vuoteen 2030 mennessä ja lisäämme valkuaiskasviomavaraisuutta, maatalousministeri listaa.

Lepän mukaan viljelijät ovat sitoutuneita ilmastotoimiin ja tekevät oman osansa Suomen hiilineutraaliustavoitteesta.

– Heidän työnsä tueksi on huolehdittava ruoantuotannon kannattavuudesta. Kestävän kehityksen puolueena keskusta on viemässä tätä muutosta tasapainoisesti eteenpäin.