Lavrov: Voitonpäivä ei merkitse Ukrainan sodan loppumista tai hiipumista

Terästehdaskompleksin alueelta Mariupolista on määrä evakuoida lisää siviilejä
Ukrainan sota

Venäjä ei aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa viikon päästä vietettävän voitonpäivän vuoksi, sanoo ulkoministeri Sergei Lavrov.

Italialaiselle Mediaset -mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

–  Armeijamme ei keinotekoisesti säätele toimiaan päivämäärien perusteella, mukaan lukien voitonpäivä, Lavrov sanoi.

–  Ukrainan sotilasoperaation eteneminen riippuu ennen kaikkea tarpeesta minimoida riskejä siviileille ja Venäjän sotilashenkilöstölle, Lavrov lisäsi.

Länsimaissa on arveltu, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaisi joukkojen etenevän merkittävästi Ukrainassa ennen voitonpäivää.

Voitonpäivän viettoon kuuluu muun muassa sotilasparaati Moskovassa ja presidentin puhe. Sitä vietetään natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten. Sen jälkeen tuhansia siviilejä on saanut surmansa ja miljoonat ovat paenneet sotaa Ukrainasta.

Viikkokausia piiritettynä olleesta Mariupolin satamakaupungista Ukrainan eteläosassa on tarkoitus evakuoida lisää siviilejä maanantaina. Azovstalin terästehdaskompleksista evakuoitiin sunnuntaina Ukrainan mukaan satakunta ihmistä.

YK:n mukaan evakuointi toteutetaan yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean sekä Ukrainan ja Venäjän edustajien kanssa.

Venäläislähteiden mukaan tehdasalueella on edelleen yli 500 siviiliä.

Tehdaskompleksin alueelle ovat vetäytyneet myös viimeiset Mariupolia puolustavat ukrainalaisjoukot.