Laskoksia ja kultaa – Katri Niskanen loi 13 pukua Linnan juhliin
Maan vaatesuunnittelijoiden suosituimpaan joukkoon muutamassa vuodessa nousseella nuorella vaatesuunnittelijalla Katri Niskasella, 29, marraskuu on ollut ihanaa säpinää.
Itsenäisyyspäivän juhliin on valmistunut peräti 13 hänen asiakkaan mittoihin suunnittelemaansa pukua.
– Isänmaallisuutta korostaa se, että suomalaista suunnittelijaa pyydetään suunnittelemaan puku maamme suurimpaan talven juhlaan, Katri Niskanen iloitsee.
Katri Niskasen kiito kohti vaatesuunnittelijoiden kärkeä alkoi television Muodin huipulle -ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2009.
Ensimmäisen pukunsa itsenäisyyspäivän juhliin Niskanen teki samana vuonna kansanedustaja Sanna Lauslahdelle.
Sen jälkeen pukuja on tilattu joka vuosi enenevässä määrin.
Kohahduttavimpia pukuja vuosien varrella ovat olleet Rovio-yrittäjän puolison Teija Westerbackan Angry Birds -asu sekä laulaja Jenni Vartiaisen paljon ylistystä saanut oranssi luomus.
– Tyylilleni on ominaista veistoksellisuus, laskokset ja naisellisuus, Katri Niskanen kuvailee.
Tänä vuonna nimekkäimpiä Katri Niskasen suunnittelemaan iltapukuun pukeutujia ovat kansanedustaja Nasima Razmyar ja MM-pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja.
Erityinen on eduskunnan syöpäverkoston vetäjän, kansanedustaja Sari Sarkomaan roosa puku. Tämän puvun hinnan myös roosanauhan tänä vuonna suunnitellut Katri Niskanen lahjoittaa roosanauhakeräykseen eli naisten rintasyövän tutkimukseen.
Niskanen ounastelee trendejä seurattuaan, että tänä vuonna juhlissa saattaa näkyä aika paljon pinkkiä. Hänen suunnittelemissaan puvuissa tätä väriä ei kylläkään ole.
Katri Niskanen on tavannut ateljeessaan lukuisia eri elämänpiireistä tulevia naisia. On poliitikkoja, poliitikkojen vaimoja, liike-elämän johtajia, johtajien vaimoja, taiteilijoita, urheilijoita.
– Puvun kantaja inspiroi minua.
Hänen työtapaansa kuuluu kysyä ensin, mitä asiakas haluaa, ja mitä hän ei missään tapauksessa halua. Siitä lähtee puvun suunnittelu.
Suunnittelija tekee esityksensä puvun mallista ja materiaalista. Materiaali hankitaan asiakkaan kanssa yhdessä, ja puvun mallia hiotaan. Sitten aloittaa ompelija työnsä. Pukua sovitellaan sen verran kuin on tarpeen.
Tarvittaessa Katri Niskanen antaa apuaan asiakkaalle korujen ja kenkien ja muiden asua täydentävien varusteiden hankinnassa.
Mittatilauspukujen ohella Katri Niskasen mallistoon kuuluvia valmiita iltapukujakin on Linnan juhlissa. Mittatilauspukujen hinnat alkavat noin 2 000 eurosta, malliston pukujen hinta pyörii 500 euron kieppeillä.
Erilaisten ihmisten tapaamisten lisäksi Katri Niskanen hakee luovuuden lähteitä maailman trendeistä ja ennen kaikkea luonnosta, jossa voi rauhoittua ja olla omien mietteidensä kanssa.
– Tykkään olla yrittäjä ja ala on kiehtova, paikkansa muotimaailmassa raivannut Katri Niskanen sanoo.
Katri Niskasen juuret ovat Pohjois-Savossa Vieremällä. Jo nelivuotiaana hänessä näkyi piirteitä tulevaan vaatesuunnittelijan uraan.
– Tein nukeille ja poneille vaatteita. Ensin käsin ompelemalla ja sitten 5–6 -vuotiaana ompelukoneella, Katri Niskanen muistelee.
Kaksi vuotta nuorempi sisar, nykyinen maamme hiihtäjätoivo Kerttu Niskanen, 27, oli mukana kaikissa touhuissa.
– Tykkäsimme molemmat niin piirtämisestä kuin hiihtämisestäkin. Myöhemmin minua kiinnosti enemmän piirtäminen ja Kerttua urheilu, kertoo Lahden muotoiluinstituutissa vaatesuunnittelijaksi kouluttautunut Katri Niskanen.
Sisaruksista nuorin, kultamitalin Sotshin olympialaisissa yhdessä Sami Jauhojärven kanssa saanut Iivo Niskanen, 23, oli viime vuonna vieraana Linnan juhlissa.
Katri Niskanen suunnitteli molempien kumppaneille puvut. Kerttu Niskasellekin kutsu tuli, mutta hän oli estynyt. Katri Niskanen on loistanut juhlissa pukujensa kautta.