Lakko söi Postin tulosta – jäi loppuvuonna neljäsosaan vuotta aiemmasta, joulukorttien määrä väheni kolmanneksella

Posti

Vuoden lopulla koettu lakko vaikutti merkittävästi Postin loka-joulukuun ja koko viime vuoden tulokseen, yhtiö kertoo.

Yhtiön oikaistu liiketulos heikkeni 5,4 miljoonaan euroon viimeisellä vuosineljänneksellä, kun se oli vuotta aiemmin 20,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2019 oikaistu liiketulos heikkeni 39 miljoonaan euroon, kun vuonna 2018 se oli 47 miljoonaa euroa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU järjesti marraskuussa laajan, pariviikkoisen lakon Postissa. Syynä oli vääntö alan työehtosopimuksista, jonka osaksi kuului erityisesti 700 pakettilajittelijan siirto toisen työehtosopimuksen piiriin.

Lakko osui yhtiön kannalta hankalaan kohtaan, sillä tavallisesti merkittävä osa yhtiön tuloksesta muodostuu vuoden viimeisellä neljänneksellä

Lakon vaikutus yhtiön näkymiin ei ollut odottamaton, sillä Posti varoitti mahdollisen vaikutuksista lokakuussa ennen lakkoa. Tuolloin kolmannen vuosineljänneksen tuloksen julkaissut yhtiö odotti vielä vahvaa tilikautta, yhtiön toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoo tiedotteessa.

Kuusiston mukaan oli kuitenkin selkeästi nähtävissä, että Postin asiakkaat siirsivät lähetyksiään pois Postin jakeluverkosta jo ennen lakkoa.

– Meidän on nyt pyrittävä kaikin tavoin palauttamaan asiakkaidemme luottamus meihin, Kuusisto sanoo.

Posti on viime aikoina paininut toimintansa kannattavuuden kanssa paperisen jakelupostin vähentyessä. Yhtiö on harventanut omia myymälöitään, ja viime vuoden kesäkuun alussa se vähensi 200 työpaikkaa kaksissa yt-neuvotteluissa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön tulosta söi entisestään se, että joulukortteja lähetettiin merkittävästi aiempaa vähemmän. Niiden määrä laski kolmanneksella edellisvuodesta.

– Volyymin negatiivinen kehitys ja lakon vaikutukset luovat jatkossa lisää paineita Postipalvelujen kulurakenteelle, Kuusisto kertoo tiedotteessa.

Lakon vuoksi yhtiö jäi tavoitteestaan kasvattaa koko vuoden liikevaihtoa ja oikaistua liiketulosta. Tavoitteen saavuttamisen sijaan yhtiön oikaistu liiketulos laski selvästi, kun taas liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla 1,56 miljardissa eurossa.

Liikevaihto laski viimeisellä vuosineljänneksellä runsaalla kuudella prosentilla 392,9 miljoonaan euroon.

Vaikeuksissa olleiden Venäjän-toimintojen yhtiö kertoo saavuttaneen vahvan taloudellisen tuloksen viimeisellä vuosineljänneksellä.