Lääkärinlausunto ajokorttia varten haettava jatkossa pääsääntöisesti yksityiseltä – tämän verran se maksaa
Huhtikuun alussa tulee voimaan lakiuudistus, jolla halutaan rajoittaa ajokortteihin liittyvien lääkärinlausuntojen antamista julkisessa terveydenhoidossa.
Hyvinvointialueiden käytännöt saattavat jonkin verran vaihdella, mutta ainakin perusterve lääkärinlausunnon tarvitsija ohjataan pääsääntöisesti yksityiseen terveydenhoitoon. Jo varattua aikaa ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä perumaan, vaikka aika olisi myöhemminkin keväällä.
Uuden lain mukaan hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla tai Hus-yhtymällä ei ole enää velvollisuutta tarjota perusterveydenhuollon kautta lääkärinlausuntoja ajokorttia varten asukkailleen tai terveyskeskuksen potilaille.
Lakiuudistuksen valmistelussa mukana ollut lääkintöneuvos Taina Mäntyranta sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että hyvinvointialueita ei kielletä antamasta ajokorttiin liittyviä lääkärinlausuntoja – mutta tavoitteena on kyllä vähentää niitä.
– Tämä uudistus on yksi osa sitä työtä, jossa koetetaan vapauttaa terveyskeskuksissa työskentelevien lääkäreiden työaikaa sairaiden ihmisten hoitoon. Ei ole tarkoitus ketään kiusata, sanoo Mäntyranta.
Lainsäädäntö siitä, milloin ajokorttia varten tarvitaan lääkärinlausunto, ei ole muuttumassa. Siten 70 vuotta täyttäneen tulee jatkossakin uusia ajokorttinsa viiden vuoden välein ja käydä uusimista varten lääkärintarkastuksessa.
Mäntyranta huomauttaa, että jo nykyisinkin noin puolet ajokorttia varten tarvittavista lääkärinlausunnoista hankitaan yksityisestä terveydenhoidosta.
Jos lääkärinlausunto liittyy työssä tarvittavaan ajokorttiin, laki ohjeistaa hakemaan jatkossa lausuntoa ensisijaisesti työterveyshuollosta.
– Se on oikea polku, sanoo Mäntyranta.
Lakimuutos ei koske erikoissairaanhoitoa. Mäntyrannan mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi useiden perussairauksien kanssa elävä ja niiden vuoksi erikoissairaanhoidossa asioiva henkilö voi edelleenkin saada ajokorttilausuntonsa julkisen terveydenhoidon lääkäriltä.
Lyhyt soittokierros hyvinvointialueille paljastaa, että lain käytännön toteutuksessa voi olla odotettavissa jonkin verran alueellisia eroja.
Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueella on linjattu, että jos henkilöllä on pitkäaikaissairaus ja sen vuoksi hoitosuhde terveysasemalla, myös ajokortin uusimiseen liittyvä lääkärinlausunto annetaan terveysasemalla.
– Jos on perusterve ihminen, silloin pitää mennä yksityiselle, sanoo vastaanottopalvelujen vs. vastuualuejohtaja Riikka Luoto.
Luodon mukaan jo varattuja lääkärintarkastusaikoja ei tarvitse itse ryhtyä perumaan. Joillain terveysasemilla saattaa kuitenkin olla niin kova pula lääkäriajoista, että ne ottavat yhteyttä peruakseen ajokorttiin liittyviä ajanvarauksia.
– En voi ihan joka paikan puolesta varmaksi luvata, sanoo Luoto.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ajokortin uusimiseen liittyviä lääkärintarkastuksia pääsääntöisesti ei enää tarjota, kertoo toimialuejohtaja Tiina Perä, joka huhtikuun alusta lähtien on johtajaylilääkäri. Poikkeuksia voidaan tehdä muutamien potilasryhmien kohdalla.
– Jos kuitenkin aikoja on annettu, ne mennään loppuun asti. Kaikki varatut ajat pidetään voimassa, lupaa Perä.
Perä arvioi, että tällaisia ajanvarauksia on Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella huhtikuun lopulle asti.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta Keusotesta vastataan sähköpostitse, että uuteen käytäntöön siirrytään välittömästi ja ajokorttia varten lääkärintodistusta tarvitsevaa kehotetaan ottamaan yhteyttä yksityiseen palveluntuottajaan.
Vilkaisu hinnoitteluun kertoo, että ajokorttiin liittyvä lääkärinlausunto maksaa yksityisellä tyypillisesti enemmän kuin julkisessa terveydenhoidossa. Hintahaitari on leveähkö.
Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialue perii lääkäriajasta 28,20 euroa ja todistuksen kirjoittamisesta 68,10 euroa. Todistuksen tarvitsija on siis selvinnyt hiukan alle satasella.
Terveysalan yhtiöistä esimerkiksi Mehiläinen lupaa lääkärinlausunnosta ajokorttia varten kiinteän hinnan, johon sisältyvät vastaanottokäynti, lääkärinlausunto tai -todistus sekä poliklinikka- ja Kanta-maksu.
Alle 70-vuotiailta hinta on arkipäivinä 159 euroa, mutta ”laajennettu ajokorttitodistus” maksaa jo 229 euroa. Viikonloppuisin hinnat ovat korkeammat.
Terveystalo ei tarjoa ajokorttilausunnoille tasahintaa. Se kertoo kotisivuillaan, että hinta alkaa 189,60 eurosta.
Hintakilpailun aineksiakin on havaittavissa. Esimerkiksi pienehkö lääkäriasema Medipulssi Helsingin Malmilla lupaa ajokorttiin liittyvän lääkärintodistuksen 70 eurolla – riippumatta iästä ja tarkastuksen laajuudesta.