Kulmuni tuurasi Sipilää puoluejohtajien kesätentissä – hallitus ja oppositio pistivät nappinsa vastakkain erityisesti eläkkeistä ja aktiivimallista

Varapuheenjohtaja Kulmunin mukaan hallitusohjelma on täynnä hyviä keskustalaisia tavoitteita
SuomiAreena

Puoluejohtajat kohtasivat tentin merkeissä Porissa SuomiAreenalla tiistaina alkuillasta. Puheenjohtajista paikalle eivät päässeet keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo. Heitä tuurasivat varapuheenjohtajat Katri Kulmuni ja Antti Häkkänen.

Tentissä näkyi vahvasti hallitus–oppositio-asetelma, vaikka hallitus on istunut vasta reilun kuukauden. Puheenaiheiksi nostettiin aktiivimalli, eläkepolitiikka, Isis-leirit ja hallituksen sisäinen toimintakyky.

Keskustan Kulmuni muistutti, että hallitusohjelmassa on erittäin paljon keskustalaisia tavoitteita. Oppositiopuolueiden edustajat kohdistivat keskustaan syytöksiä siitä, että puolue on nyt mennyt vasemmistohallitukseen, jonka tavoitteena on tuhota edellisen hallituksen perintö.

– Ohjelmassa on paljon keskustalle mieluista, nyt tavoitteita sitten lähdetään toteuttamaan. Edellisellä kaudella keskusta teki yhteistyötä oikeiston kanssa, nyt keskusta taas jatkaa hyvää poliittista kehitystä vasemmiston kanssa. Ei tässä ole ristiriitaa.

Oppositio röykytti erityisesti SDP:ta puheenjohtaja-pääministeri Antti Rinteen vuosi sitten vappupuheessaan lupaamasta sadan euron korotuksesta alle 1400 euron eläkkeisiin. Opposition mielestä lupaus ei ole realistinen ja nosto on pois jostain muusta. Hallitus ilmoitti viime viikolla, että se aikoo nosta kansaneläkkeitä 30 ja takuueläkkeitä 50 eurolla kuukaudessa.

– Kaikilla puolueilla luultiin olevan yhteisymmärrys huoltosuhteen haasteista ikääntyvässä Suomessa. Siksi vappusatanen kuulosti niin absurdilta vaalien alla. Että sillä lähdetään vain keräämään ääniä, kokoomuksen Häkkänen sanoi.

– SDP:n kannattajakunta on iäkästä ja on aika selvää, että vappusatasen kaltaisilla lupauksilla kannattaa kalastella heidän ääniään. Toivottavasti äänestäjät muistavat olla valppaana, perussuomalaisten Jussi Halla-aho katsoo.

Rinne puolusti lupaustaan sanomalla, että nyt saatiin toteutumaan sen ensimmäinen osa ja talouskehityksen myötä toteutetaan toinen osa.

– Eläkelupauksella korjataan vanhoja virheitä, joihin kuuluu esimerkiksi se, että työelämän ulkopuolella paljon olleille naisille ei ole ehtinyt kertyä eläkettä niin paljon kuin olisi pitänyt.

Kulmuni huomautti, että eläkkeiden korotus on jatkoa edellisen hallituskauden toimille.

– Viime kaudella korotimme takuueläkettä ja nyt jatkamme samaa kehitystä. Pienimpien eläkkeiden korottaminen on tärkeää, se on aidosti köyhän asiaa.

Myös edellisen hallituksen toteuttama niin sanottu aktiivimalli herätti keskustelua. Etenkin kokoomus on pitänyt vahvasti aktiivimallin puolta, kun taas esimerkiksi vasemmistoliitto on vaatinut sen purkamista mahdollisimman nopealla aikataululla. Hallitusta kysymys jakaa lähinnä sen mukaan, millä aikataululla malli puretaan ja mitä mallin tilalle kehitetään.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan kiire purkaa aktiivimalli johtuu siitä, että se on leikannut yli sadan tuhannen työttömän perusturvaa. Kun vaikutusarvio aktiivimallin työllisyysvaikutuksista valmistuu, katsotaan sen mukaan tarvittavat toimenpiteet, joilla aktiivimalli korvataan, hallituspuolueiden edustajat terävöittivät.

Terroristijärjestö Isisin leireillä olevien suomalaisnaisten ja heidän lastensa tilanne herätti myös keskustelua. Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan lastensuojelusta ei voi tinkiä.

– Eivät lapset ole voineet valita tilannettaan ja heidän vaikeuksiaan on siksi helpotettava.

– Kannattaa muistaa, että jo aiemmin Suomeen on tullut huomattava määrä ihmisiä Isisin hallitsemilta alueilta, eikä ketään suomalaisia terroristisiin toimiin lähteneitä ole vielä saatu tuomittua Suomessa, perussuomalaisten Halla-aho totesi.

Keskustan Kulmuni muistutti oikeusjärjestyksen mukaisista toimenpiteistä.

– Ainoatakaan aikuista ei pidä hakea leireiltä. Jos he tulevat itse, niin sitten edessä ovat rikosoikeudelliset toimenpiteet.