KRP: Turun joukkopuukotuksen pääepäiltyä esitetään huomenna vangittavaksi – kuulusteltu tänään

Turku

Keskusrikospoliisi esittää huomenna aamupäivällä Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle, että Turun puukotuksista epäilty marokkolaismies vangitaan.

Asian vahvistaa keskusrikospoliisin (KRP) viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen STT:lle.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth kertoo STT:lle, että pääepäillyn vangitsemisoikeudenkäynti on mahdollista käydä siten, että epäilty ei ole itse paikalla käräjäoikeuden istunnossa.

Granrothin mukaan poliisi ja terveydenhuoltohenkilökunta arvioivat maanantaina, millainen on pääepäillyn terveydentila.

Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään, kertoo keskusrikospoliisi Twitterissä. Tutkinnallisista syistä kuulustelun sisältöä ei vielä kommentoida.

Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä rikoksina: kahtena murhana sekä kahdeksana murhan yrityksenä.

Rikosnimikkeet muuttuivat terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi murhiksi ja niiden yrityksiksi, koska teon taustalla on ideologisia ajatuksia, täsmentää tutkinnanjohtaja Crista Granroth.

Granroth ei halua ottaa tarkemmin kantaa siihen, millaisesta ideologiasta esitutkinnassa on saatu viitteitä.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyssä rikoksessa itse teko on väline jonkin tavoitteen saavuttamiseksi, kertoi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio STT:n eilisessä haastattelussa.

Tavoite voi olla hänen mukaansa esimerkiksi vakavan pelon aiheuttaminen tai yhteyskunnan horjuttaminen.

Neljän muun epäillyn kuulustelut ovat jatkuneet. Heidän osaltaan ei ole vielä ratkaistu, esitetäänkö heitä huomenna vangittavaksi.

– Heidän osuutensa tapahtumiin on vielä epäselvä, ja heidän asemansa voi muuttua esitutkinnan edetessä, KRP kertoo tiedotteessa .

KRP on tehnyt kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä. Uusia kiinniottoja ei ole tehty.

Poliisi on kuulustellut myös silminnäkijöitä, ja näiden kuulustelujen arvioidaan jatkuvan vielä useita päiviä.

Poliisi ottaa edelleen vastaan kuvia ja videotallenteita perjantain joukkopuukotuksesta WhatsApp-viestisovelluksen kautta.

Materiaalia voi lähettää poliisille WhatsAppin kautta matkapuhelinnumeroon 046 534 2316. Poliisi kiittää materiaalista, jota se on jo saanut sovelluksen kautta.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on edelleen hoidossa kolme Turun puukotuksen uhria ja epäilty tekijä.

Kolme ihmistä on tehohoidossa ja yksi vuodeosastolla. Tehohoidossa olevien joukossa on myös iskusta epäilty mies.

Kaikkien vointi on vakaa, eikä tilanteeseen odoteta muutosta tämän päivän aikana, kerrotaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Sairaala on myös lisännyt vartiointia, jotta sairaanhoitajien ja lääkärien työrauha pystytään turvaamaan.

Keskusrikospoliisi kertoi iltapäivällä tiedotteessa, että Turun joukkopuukotuksen asianomistajista eli uhreista osaa on päästy kuulemaan, mutta osan kohdalla poliisi odottaa vielä terveydentilan kohenemista.

Juttua täydennetty tiedolla pääepäillyn kuulusteluista ja rikosnimikkeen muuttumisen taustoista klo 16.40.