Koulut ja päiväkodit sulkeutuvat lakon vuoksi – palkansaajapuoli uhkaa koventaa toimia, jos ratkaisua ei löydetä
Lapset, nuoret ja heidän vanhempansa ovat hankalan tilanteen edessä, kun valtaosa kunnallisista kouluista ja päiväkodeista sulkeutuu viikoksi. Syynä on kunta-alan lakko, joka koskee noin 80 000:ta kuntien työntekijää.
Lakko järjestetään, koska alan työsopimusneuvottelut ovat tähän mennessä epäonnistuneet. Neuvottelujen osapuolina ovat olleet kunta-alan pääneuvottelujärjestöt Juko ja JAU. Työnantajaa on edustanut Kunta- ja hyvinvointityönantajat (KT). Neuvottelukiistan palkansaajapuolen edustaja Olli Luukkainen varoittaa, että edessä voivat olla järeämmät toimet, jos ratkaisua ei löydetä kesän loppuun mennessä.
Luukkainen ei avannut STT:lle mahdollisia uusia toimia tarkemmin, mutta sanoi kysyttäessä, että joukkoirtisanoutumisiakaan ei ole suljettu pois.
Lakon on suunniteltu kestävän 3.–9. toukokuuta, ja se koskee yhtäaikaisesti kymmentä suurta kaupunkia. Jukon puheenjohtajan Luukkaisen mukaan useat lakkokunnista ovat päättäneet keskeyttää koulun kevätlukukauden lakon ajaksi.
– Eli mikään koulu ei ole auki, edes rikkurit ja liittoon kuulumattomat eivät ole töissä, Luukkainen sanoo.
Koulujen ja päiväkotien lisäksi myös esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot sulkeutuvat eri puolilla maata.
Neuvotteluiden palkansaajaosapuoli ei ole innoissaan lakon alkamisesta.
– Meidän tavoitteenamme on ollut sopimukseen pääseminen, Jukon Luukkainen sanoo.
Luukkainen painottaa, että lakkoilu ei ole kunta-alalla tyypillistä. Esimerkiksi opettajat ovat viimeksi lakkoilleet Suomessa viimeksi vuonna 1984.
Luukkainen toivoo, että tämän lakon myötä alkaisi laajempi keskustelu kunta-alan ongelmista, eikä keskityttäisi vain hoitajien ahdinkoon.
– Nyt kansalaiset tulevat viimeistään huomaamaan, mitä kaikkea heidän puolestaan tehdään julkisella puolella.
Lakko on valitettava myös työnantajaa edustavan KT:n toimitusjohtaja Markku Jalosen mielestä.
– Työnantaja on pyrkinyt löytämään ratkaisua jo neljän kuukauden ajan. Me emme ole näitä lakkoja toteuttamassa, vaan palkansaajajärjestöt.
Työnantajapuolen Jalonen painottaa, että kaikkien osapuolten pitäisi pystyä joustamaan omissa neuvottelutavoitteissaan.
– Meillä on halua löytää kompromissi ja julkisen talouden kannalta kestävä ratkaisu ongelmaan, Jalonen sanoo.
Jos neuvottelut jatkuvat pitkään tuloksettomina, voi palkansaajapuoli joutua Luukkaisen mukaan turvautumaan järeämpiin toimiin.
– Jos sopimukseton tila on voimassa vielä elokuun alussa, voi tiedossa olla suuria muutoksia suomalaiseen yhteiskuntaan, Luukkainen sanoo.
Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet suunnittelevansa joukkoirtisanoutumisia. Voisivatko myös kunta-alan työntekijät ryhtyä samaan?
– En sulje enää mitään keinoja pois tässä vaiheessa, Luukkainen sanoo.