”Koululaisten tasa-arvo ei varmasti toteudu tällä hetkellä” – keskustan opettajakansanedustajat uskovat etäopetuksen jatkuvan kesälomaan asti

Kansanedustajat Pasi Kivisaari, Jouni Ovaska ja Hilkka Kemppi ovat valmiita harkitsemaan syyslukukauden aikaistamista.
Koronavirus

Hallituksen eilinen päätös pitää koulut suljettuina ainakin 13. toukokuuta asti saa tukea keskustan opettajataustaisilta kansanedustajilta.

– Päätös oli pakon sanelema. Epidemia ei ole vielä ohi. Kouluihin pakkautuu suuria ihmismassoja, joten niissä uhkaa altistuminen koronavirukselle. Menemme terveys edellä, alakoulun rehtorina työskennellyt Pasi Kivisaari sanoo.

Myös kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Jouni Ovaska näkevät, että viruksen leviäminen pitää pysäyttää, ennen kuin koulujen arki voi pyörähtää käyntiin normaalisti.

Keskustalaiset suhtautuvat epäilevästi siihen, että lähiopetukseen voitaisiin siirtyä ennen kesälomien alkua.

– Realistisesti ajateltuna en valitettavasti usko koulujen avaamiseen, Kivisaari toteaa.

Tuoreeltaan sivistysvaliokunnan asiantuntijoita kuullut Kemppi on samoilla linjoilla.

– Kun katsoo skenaarioita, näyttää siltä, että tautihuiput viipyvät niin, että lapset pysyvät etäopetuksessa kesälomaan asti.

Ovaska puolestaan muistuttaa, että tilanteet saattavat muuttua nopeasti koronakriisin edetessä. Hän ei halua arvioida, kuinka kauan etäopetusta joudutaan jatkamaan.

– Toivon, että hallituksen kovien toimenpiteiden jälkeen pääsemme pian purkamaan rajoituksia.

Minua mietityttää, ovatko kaikki lapset päivittäin lämpimän aterian ääressä.

Jouni Ovaska

Kivisaaresta on päivän selvää, että etäopetuskuukausien jälkeen pulpetteihin palaavilla koululaisilla piisaa kiinni kurottavaa.

Kansanedustaja uskoo, että etäopetuksessa käsitellyt oppisisällöt kerrataan, kun paluu normaalitilaan viimein koittaa.

– Eniten minua kuitenkin huolestuttavat ne oppilaat, jotka ovat nyt kotona oman onnensa nojassa.

Kivisaaren mukaan erinäisiä oppilaiden tukimuotoja ei tällä hetkellä voida tarjota, vaikka opettaja olisi kuinka ammattitaitoinen ja tunnollinen.

– On todettava, ettei oppilaiden tasa-arvoisuus varmasti toteudu tällä hetkellä – on turhaa yrittää värittää mustaa valkoiseksi.

Myös Ovaska harmittelee sitä, etteivät opettajat pysty riittävästi seuraamaan kotiopiskelun sujumista.

Vaikka digitalisaation tarjoamat apuvälineet on otettu laajamittaisesti käyttöön viimeistään koronakriisin yhteydessä, etäyhteydet eivät korvaa lähiopetusta.

– Ehkä silti kannan vielä suurempaa huolta erityisopetuksen, tukiopetuksen ja kouluruokailun kaltaisten palveluiden puuttumisesta. Minua mietityttää, ovatko kaikki lapset päivittäin lämpimän aterian ääressä – pelkäänpä, etteivät ole, Tam­pe­reen yli­o­pis­ton nor­maa­li­kou­lus­sa luokanopettajana työskennellyt Ovaska pohtii.

Aineenopettajaksi valmistunut Kemppi pelkää, että lasten keskinäinen epätasa-arvo kasvaa, jos koronakriisi pitkittyy.

Kun viruksen leviäminen on pysäytetty, Kemppi haluaa lanseerata jälkihoitopaketin niille koululaisille, joilla on tarvetta erityiselle tuelle.

Etenkin tiedot alkoholin myynnin kasvusta ja lähisuhdeväkivallan yleisyydestä vetävät kansanedustajan vakavaksi.

Kemppi olisikin valmis harkitsemaan syyslukukauden aikaistamista yhtenä keinona, jolla koululaisten eriarvoistumista voitaisiin ehkäistä.

Ajatusta komppaavat myös Kivisaari ja Ovaska.