Koronapassi kuumensi kyselytuntia – Marin ja Kiuru väänsivät perussuomalaisille rautalankaa, Kurvinen taitteli foliohattuja

Eduskunnan kyselytunti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) joutuivat eduskunnan kyselytunnilla avaamaan selkokielellä, mitä kiistelty koronapassi on ja mitä se ei ole.

Asiasta kysynyt perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio tulkitsi koronapassin järeäksi rajoitustoimeksi, jolla kansalaisia lajitellaan rokotettuihin ja rokottamattomiin jopa julkisissa palveluissa, uimahalleja myöten. Hän kyseli, onko ihmisten jyrkkä jaottelu rokotettuihin ja rokottamattomiin välttämätöntä.

Marin painotti, että hallitus haluaa avata yhteiskunnan ja tulee sen tekemään.

– Siis meidän lähtökohtamme on se, että ei ole rajoitustoimia missään päin Suomea käytössä — kaikki palvelut, kaikki esimerkiksi vapaa-aikaan liittyvät toiminnot, ovat kaikille avoimia, aivan kaikille: rokotetuille, rokottamattomille, kaikille suomalaisille kaikki nämä toiminnot ovat avoimia, Marin selvitti.

Jos paikallisesti rajoitustoimia jouduttaisiin kuitenkin ottamaan käyttöön, passin avulla niistä voisi vapautua.

– Eli se on väline yhteiskunnan pitämiseksi auki sellaisissa tilanteissa, joissa viranomaiset joutuisivat ottamaan kohdennetusti ja hyvin tarkkarajaisesti rajoitustoimia käyttöön. Me emme siis kaavaile sellaista yhteiskuntaa, että toiminnot ovat kiinni kaikilta — paitsi passilla — vaan lähtökohta on se, että kaikki on kaikille auki, pääministeri korosti.

Kiuru jatkoi omassa puheenvuorossaan vielä siitä, mihin Marin jäi.

– Perussuomalaisten ryhmä tuntuu antavan ymmärtää, että me otamme Suomessa koronapassin käyttöön jokaisen ravintolan ovella, jokaisen harrastustoiminnan ovella. Tällaista ei ole.

Kiuru valitteli sitä, että asia ei tunnu menevän millään ymmärrykseen.

– Toivoisin, että perehdytään tähän esitykseen, ennen kuin annetaan väärää todistusta siitä, mihin koronapassia tarvitaan.

Kiurun mukaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista vapauttamisessa ajatuksena on ollut, että lapset pääsisivät ”aivan ensimmäiseen porukkaan”.

– Eli emme suosittele tänään sosiaali- ja terveysministeriöstä lähteneessä ohjauskirjeessä lasten ja nuorten harrastuksiin näitä rajoituksia.

Jos rajoituksiin jossain kuitenkin jouduttaisiin, 12-17-vuotiaat vapautuisivat niistä passilla, Kiuru selvitti.

Melko lämpimänä käyneeseen väittelyyn tuli vielä lisää kierroksia, kun tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) piti pienen palopuheen tieteellisen maailmankuvan puolesta kaikenkarvaista koronadenialismia ja salaliittoteoriointia vastaan.

Kurvinen sanoi olevansa huolissaan salin keskustelusta ja vähän Suomen julkisesta keskustelusta muutenkin.

– Nojaammeko me enää Suomessa tieteeseen, uskommeko me lääkäreihin, uskommeko me terveydenhuollon ammattilaisiin, vai uskommeko me joihinkin valesivustoilta leviäviin salaliittoteorioihin?

Kurvinen kiitteli rokotteiden puolesta puhuneita monia perussuomalaisten poliitikkoja, mainiten nimeltä Sanna Antikaisen ja Riikka Purran.

– Toivon, että jokainen tässä salissa oleva mielipidejohtaja, edustaja kannustaa jokaista, jolla ei ole terveydellistä estettä, ottamaan koronarokotteen.

Kurvinen muistutti, että Suomi on rakennettu länsimaisille arvoille.

– Länsimaiset arvot on rakennettu valistuksen aatteelle, tieteelle, tieteeseen perustuvaan päätöksentekoon, ei foliohattuteorioihin, hän opasti.

Keskustan Petri Honkonen kehotti perussuomalaisia ottamaan korona- ja rokotedenialistien puheenvuoroilla flirttaillun sijasta selvästi kantaa siihen, onko rokote hyvä asia vai huono asia.

Puheenvuoron ottanut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei ehkä taklannut aivan puhtaasti sanoessaan olevansa ”pikkasen hämmentyneen pettynyt” perussuomalaisten julistautumisesta rokotevastaiseksi puolueeksi.

Perussuomalaisten Leena Meri piti Lintilän tulkintaa törkeänä.

– Minä olen erittäin pettynyt siihen, että ministeri vääristelee perussuomalaisten näkemyksiä. Mehän emme ole sanoneet, että olemme rokotevastaisia, vaan me haluamme, että kansalaisille puhutaan totta siitä, mitä ajetaan.

Meri puuttui myös Kurvisen puheisiin tulkitsemalla tämän kutsuneen sairaiden ja perusteltua rokotepelkoa tuntevia ihmisiä foliohatuiksi. Kurvinen kiisti Meren tulkinnan sanomisistaan ja selvitti tarkoittaneensa internetissä ja sosiaalisessa mediassa täysiä valheita levittäviä toimijoita.

– He kertovat, että koronaa ei ole. He kertovat, että rokote on suolaliuosta. Nämä ovat aivan silkkaa valhetta, ja luulen, että niitä levitetään myös horjuttaakseen meidän suomalaista länsimaista yhteiskuntaa, Kurvinen totesi.