Koronan varjo hiipii joulun ylle – IS: Ylilääkäri syyttää rokottamattomia

Koronapandemia

Koronapandemian viidennen aallon kriittisimmät hetket ovat ajoittumassa joulun tienoille. Ilta-Sanomien mukaan Seinäjoen keskussairaalassa tehohoito on jo äärirajoilla.

Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa tilannetta kuvaillaan huolestuttavaksi.

Tavallista niukemmat sairaaloiden resurssit voivat joutua vielä kovemmalle koetukselle, jos joulun aikana tapahtuu tapaturmia ja koronapotilaiden määrä kasvaa.

Johtajaylilääkäri Sally Leskinen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä varoittaa, että tilanne voi äityä yhtä pahaksi kuin epidemian alussa keväällä 2020.

Pahimmassa tapauksessa koronahuippu, influenssakausi, ja rs-virus jylläävät samaan aikaan.

– Kun haastavimmassa hoidossa eli tehohoidossa on nimenomaan rokottamattomia, ymmärrän henkilöstön tunteet siitä, että kaksi vuotta kestänyt kuormitus tuntuu kovalta ja sietokyky on koetuksella, Leskinen sanoo.

– Toiveissamme on ollut, että kansalainen tekee kaiken, mitä on tehtävissä, jotta sairaaloita ei kuormitettaisi tarpeettomasti. On turhauttavaa ja kohtuutonta, jos joudun pyytämään henkilöstöä taas venymään joulun yli.

Leskisen mukaan huolta pitäisi nyt kantaa juuri henkilöstön jaksamisesta.

Hänestä tärkeintä olisi koronarokotteen ottaminen, jotta koronapotilaiden määrää sairaalahoidossa saataisiin vähennettyä.

– Henkilöstön pitkittynyt kuormitus on jäänyt keskustelussa toisarvoiseksi ja se tuntuu pahalta. On puhuttu siitä, että jokaisella on yksilönvapaus valita, ottaako koronarokotteen vai ei. Minusta se, että ei ota rokotetta ja vetoaa yksilönvapauteen ja -oikeuksiin on lähinnä itsekästä.