Husin johtajaylilääkäri IS:lle: Pikkulasten perheissä joulun vietosta voi tulla koronan vuoksi rajoitetumpaa – "Siitä kannan surua"

Lapset saattavat sairastaa koronan oireettomana, joten mahdollisuus viedä tauti riskiryhmäläisille on syytä tunnistaa, Jari Petäjä sanoo
Koronavirus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitonpiirin Husin vs. johtajayliläämäri Jari Petäjän mukaan kahdesti ja kolmesti rokotetut voivat viettää tulevan joulun mahdollisimman normaalisti, mutta pikkulasten perheillä saattaa olla hankalampi tilanne.

Petäjä kommentoi koronatilannetta Ilta-Sanomien haastattelussa. Hän huomauttaa, että koronavirus leviää tällä hetkellä voimakkaimmin alle 20-vuotiaiden ikäluokissa. Lapset tartuttavat toisiaan ja jopa rokotettuja vanhempiaan.

– Se mistä kannan surua, on se, että rokottamattomien lasten perheissä joulunvietto voi olla rajoittunutta, Petäjä sanoo.

Suomessa ei tällä hetkellä rokoteta alle 12-vuotiaita koronavirusta vastaan. Petäjän mukaan alle 12-vuotiaiden tautitaakka on samaa tasoa rokottamattomien aikuisten keskuudessa.

Petäjä muistuttaa lapsiperheitä olemaan tarkkana myös vieraillessaan riskiryhmäläisten luona. Hän muistuttaa, että rokottamattomilla lapsilla koronatartunta saattaa olla piilevänä ja oireettomana. Se nostattaa riskiä viedä tauti riskiryhmäläisen kotiin kenenkään tietämättä.

– Lapsi itse sairastuu vakavasti vain erittäin harvoin. Esimerkiksi isovanhempien tapaamisessa jokaisen perheen täytyy tehdä oma arvio. Onhan toki niinkin, että isovanhempien ikäluokissa iso osa on saanut jo kolmannenkin rokoteannoksen, Petäjä sanoo.

– Se on kuitenkin selvää, että jos on tiedossa ja päällä oleva koronavirustartunta, niin muiden ihmisten, läheistenkään tapaamista ei voi mitenkään suositella. Silloin pitää sairastaa tauti visusti omassa perhepiirissä, hän korostaa.

Petäjä kehottaa ihmisiä välttämään sellaisia tilanteita, joissa on paikalla paljon ihmisiä. Yksi sellainen tilanne voi olla esimerkiksi jouluostokset, jotka tuppaavat saamaan väkeä runsaasti liikkeelle.

Väentungoksessa muiden ihmisten tautitilanteesta tai rokotusstatuksesta ei voi olla tietoinen.