Kommentti: Vaalipäivän äänet ratkaisevat – Väyrysen ja Vanhasen ero mahtuu virhemarginaaliin
Ylen tänään julkaistu presidentinvaaligallup ei tarjoa suuria yllätyksiä.
Istuvan presidentin, valitsijayhdistyksen Sauli Niinistön kannatus oli ennakkoäänestyksen aikaan 17.-23.1. 63 prosenttia.
Niinistön suosio on sulanut edelliseen Taloustutkimuksen mittaukseen verrattuna yhdeksällä prosenttiyksiköllä.
Kannatuslaskun vauhti on kova, mutta toinen kierros näyttää edelleen epätodennäköiseltä.
Täysin mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Jos jokainen vastaehdokas nakertaisi Niinistön kannatusta kolmella prosenttiyksiköllä, putoaisi presidentin suosio 42 prosenttiin.
Laskuja vaikeuttaa tosin se, että noin puolet äänistä on jo annettu.
Niinistön haastajista valtaosa on lisännyt suosiotaan viime mittaukseen verrattuna.
Suurimpia nousijoita ovat vihreiden Pekka Haavisto kolmen prosenttiyksikön kannatusnousullaan, sekä keskustan Matti Vanhanen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen kahden prosenttiyksikön kannatusnousullaan.
Vain sdp:n Tuula Haatainen on mittauksessa menettänyt kannatustaan prosenttiyksikön verran.
Lukuihin sisältyy kuitenkin suurta epävarmuutta, sillä mittauksen virhemarginaali on noin 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Virhemarginaali vaihtelee ehdokaskohtaisesti, mutta on mahdollista, että neljän prosentin kannatuksen mittauksessa saanut Vanhanen ja kuuden prosentin kannatuslukemissa oleva Väyrynen ovat todellisuudessa yhtä suosittuja.
Ehdokkaidensa puolesta vaalityötä tekevän kampanjaväen ei kannata heittää pyyhettä kehään.
Ylen mittauksen mukaan 20 prosenttia äänestäjistä ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiehdokastaan. Vaikka lukema on pienempi kuin kuusi vuotta sitten, se on kasvanut edellisestä mittauksesta.
Lisäksi kantansa ilmaisseet äänestäjätkin ehtivät vielä muuttaa mielipidettään. Vaalipäivänä äänestävät ihmiset ovat yleensä kannastaan epävarmempia kuin ennakkoon äänestävät.
Presidentinvaaleissa on aiemmin nähty suuria kannatuseroja vaalipäivänä ja ennakkoäänestyksessä annettujen äänien välillä.
Vaalipäivän äänissä on vahvoilla ehdokas, jonka tukijat jaksavat jakaa esitteitä ja ottaa vaalit puheeksi tuttavien kanssa maaliviivalle saakka.
Ehdokkaiden järjestys ei ole kirkossa kuulutettu.
Juttua muokattu klo 16:25. Lisätty tarkennus siitä, että virhemarginaalit vaihtelevat ehdokkaittain.