Kommentti: Temppu, jossa poliisit vähenevät, mutta turvallisuus lisääntyy

Kommentti

Uhkia tulee lisää, eivätkä entiset häviä, korostettiin sisäisen turvallisuuden selonteon julkistamistilaisuudessa.

Ei silti hätää: vastuuministeri Petteri Orpo (kok.) vakuutti, että vuonna 2020 Suomi on maailman turvallisin paikka.

Haaste on siinä, että pitkien välimatkojen Suomessa, jossa on poliiseja väkilukuun suhteutettuna Euroopan vähiten, konstaapeleiden määrä tulee laskemaan 7 300:stä 7 000:een.

Orpo tähdensi, että poliiseja ei vähennetä hallituksen toimilla. Poliisit vähenevät, koska heitä siirtyy eläkkeelle, eikä heitä kouluteta tarpeeksi.

Voidaan kuitenkin kysyä, johtuuko alhainen koulutusmäärä aikaisempien hallitusten tekemistä määrärahojen supistuksista. Poliisikoulun vetovoima heikkenee, jos sinitakit valmistuvat työttömiksi.

Selonteko ja ministeri painottivat, että viranomaisten toimintakyky turvataan koko maassa.

Samalla liki kaksikymmentä poliisiasemaa on lakkautusuhan alla eri puolilla Suomea. Orpo lupaili, että lakkautusesitystä arvioidaan vielä laitos laitokselta tunnistaen se, ettei poliisin vasteaika saa kohota liian pitkäksi.

Yksi tapa turvata riittävän nopea apu tapahtumapaikalle on ministerin mukaan siirtää poliisiasema pyörille.

Seinistä säästäminen ja aseman mobilisointi kuulostavat modernilta digi-innovaatiolta, jota ei kehtaisi vastustaa. Operatiivinen porras, joka on tätä pari vuotta kokeillut, antaa sille kovaa palautetta.

– Sitä rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa, joka ei valmistu koskaan, kuuluu erään konstan arvio.

Haja-asutusalueilla verkkoyhteydet eivät toimi eikä sieltä löydy raskasta varustevyötä kantavalle lainvartijalle lepopaikkaakaan. Tämä voikin johtaa partioinnin keskittymiseen aseman läheisyyteen.

Tilaisuudessa puhunut poliisijohtaja Tomi Vuori on oikeassa siinä, että aseman lakkauttaminen ei itsessään vähennä poliisien määrää.

Se vähentää kuitenkin poliisin näkyvyyttä kauempana maakunnassa. Tämä taas ei lisää turvallisuutta, vaikka se olisi selonteon tärkein tavoite.