Kokoomuksen Lepomäki jyrähtää keskustalle: Pääministeripuolueen seisottava alkoholilain takana
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki tiedottaa olevansa on tyrmistynyt ”keskustan julkisesta oireilusta alkoholilain kokonaisuudistuksen kanssa”.
Hän viittaa lauantain Keskisuomalaisen haastatteluun.
– Siinä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja ryhmien alkoholilinjausten laadintaa vielä toukokuussa onnistuneesti johtanut Annika Saarikko esittävät, että uudesta alkoholilaista tehtäisiin eduskunnassa omantunnon kysymys.
Lepomäki oudoksuu pääministeripuolueen käytöstä, josta hänen mukaansa tulee mieleen pikemminkin oppositiopuolueelle ominainen säntäily. Lepomäki ihmettelee, onko keskustan ja sen eduskuntaryhmän johdolla tilanne hallinnassa.
– Nämä performanssit saisivat loppua. Kun hallituksen esitys alkoholilain uudistuksesta keväällä tulee eduskuntaan, on selvää, ettei se ole mikään omantunnon asia vaan hallituksen esitys muiden joukossa.
– Omantunnon kysymykset eivät ole ilmoitusasioita, vaan niistä täytyy yksimielisesti sopia hallituspuolueiden kesken. Pääministeripuolueen on seisottava näin keskeisen uudistuksen takana, Lepomäki jyrähtää.
Lepomäen mukaan keskustan pitää opetella käsittelemään sisäiset paineensa sisäisesti ja toteuttaa sitä, mitä on yhdessä sovittu.
– Se on kohtuullinen toive pääministeripuolueelle, Lepomäki muistuttaa.
Hän pitää kauan odoteltua alkoholilain kokonaisuudistusta myönteisenä kotimaiselle kuluttajalle.
– Paras tie kohti kansanterveyttä on lisätä kuluttajan vapautta ja vastuuta. Nyt otamme kauan kaivattuja askelia normienpurun tiellä ja tervehdytämme suomalaisten suhdetta alkoholiin. Samalla lisäämme elinkeinojen kuten kaupan, ravintoloiden sekä pienpanimoiden toimintaedellytyksiä. Pitkällä tähtäimellä meidän on keskusteltava alkoholimonopolin purkamisesta ja supistettava erityisesti ravintoloiden sääntelytaakkaa.
Lepomäki mainitsee Päivittäistavarakauppa ry:n Taloustutkimuksella tammikuussa teettämän selvityksen, jonka mukaan uusi laki ei juuri lisäisi alkoholin kulutusta, mutta se hillitsisi viinarallia ja kasvattaisi verotuloja.
Alkoholilain lausuntokierros päättyi tammikuun lopussa ja hallituksen esityksen on määrä saapua keväällä eduskuntaan.