Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner on kuollut 86-vuotiaana

Kulttuuripersoona kertoi kirjoittaneensa siitä asti, kun opetteli aakkosia
Kulttuuri

Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner on kuollut tänään sairaalassa Helsingissä, kertoo hänen vaimonsa STT:lle.

Donner oli kuollessaan 86-vuotias.

– Tänään, torstaina 30. tammikuuta klo 14.30 Jörn Donner menehtyi pitkäaikaisen keuhkosairauden jälkeen ydinperheensä läsnä ollessa Helsingin Kolmiosairaalassa, tai kuten hän itse olisi sen muotoillut, ”korkean iän johdosta”, puoliso Bitte Westerlund viestittää STT:lle.

Donner kirjoitti yhteensä noin 60 teosta. Hän sai Finlandia-palkinnon Isä ja poika -romaanista vuonna 1985.

Kirjailija kertoi kirjoittaneensa siitä asti, kun opetteli aakkosia.

– Kirjoittaminen on elämäni edellytys. Se on myös ainoa ammatti, jonka osaan kunnolla, Donner sanoi STT:n 85-vuotishaastattelussa vuonna 2018.

Donner sanoi joskus miettineensä, olisiko pitänyt opiskella opettajaksi tai tutkijaksi. Hän uskoi, että ei olisi kuitenkaan ollut kummassakaan hyvä.

Donner vastaanotti Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuvan (1982) tuottajana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon.

Hän ehti toimia myös kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Hän työskenteli myös diplomaattina ja sai professorin arvonimen.

Hän sai useita palkintoja, esimerkiksi Pro Finlandia -mitalin 1987, Taiteen valtionpalkinnon 2008 sekä Betoni-Jussin elämäntyöstään 2014.

Donner olisi täyttänyt 87 vuotta Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Bitte Westerlundin mukaan hautajaiset pidetään läheisten läsnä ollessa.