Kiinteistönvälittäjät näkevät asuntokaupan elpyneen – Hypon Brotherus varovaisempi: ”Kauppaluvut jäävät kymmeniä prosentteja edellisvuodesta”

SKVL:n mukaan asuntokaupassa ei olisi enää odotettavissa isoja pudotuksia.
Talous

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) kyselyn mukaan asuntokauppa vilkastui selvästi toukokuussa.

Toukokuun lopussa tehdyn kyselyn perusteella kokonaiskauppamäärä oli enää noin kahdeksan prosenttia alle normaalin tason. Nousua huhtikuusta järjestö luonnehtii merkittäväksi.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo suhtautuvansa hieman varauksella SKVL:n kertomiin lukuihin kauppamääristä.

Hänen mukaansa kauppamäärät jäivät huhtikuussa välittäjien omien datojen perusteella 40 prosenttia siitä, mitä ne olivat ennen koronakriisiä.

Brotherus ei pidä mahdottomana ajatuksena, että asuntokauppa olisi toukokuussa hiukan piristynyt huhtikuuhun verrattuna.

Hän kuitenkin uskoo asuntokaupan sujuneen tavanomaista hitaammin myös toukokuussa ja että markkinoilla ollaan yhä kaukana koronakriisiä edeltäneestä tilanteesta.

–  Odotan, että kauppaluvut ovat kymmeniä prosentteja siitä, mitä ne olivat ennen kriisiä, ja ne jäävät kymmeniä prosenttia myös edellisvuodesta, Brotherus kommentoi STT:lle.

Kiinteistönvälittäjien kyselyn mukaan asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan.

SKVL odottaa, että osakehuoneistojen kauppa kehittyy myönteisimmin pääkaupunkiseudun ohella muun muassa Tampereella, Turussa ja Oulussa sekä myös Kainuussa ja Pohjanmaalla.

Järjestö arvioi, että asuntokaupassa ei enää olisi odotettavissa dramaattisia pudotuksia. Se pohjaa arvionsa myös kansainvälisiin kokemuksiin koronaepidemiatilanteen parantuessa.

Toukokuussa Hypo ennakoi asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen kauppamäärät laskevat ja myyntiajat pitenevät ensin ja hinnat laskevat vasta viiveellä.

–  Ei odotettu vielä huhtikuulle, eikä edes odoteta toukokuulle, juurikaan hintojen laskua. Se tapahtuisi enemmänkin kesä-, heinä-, elokuussa, ja pohjalla oltaisiin siinä alkusyksystä, Brotherus sanoo.

Hypo haarukoi asuntojen hintojen laskevan tänä vuonna koko maassa kaksi prosenttia. Pääkaupunkiseudulla pudotus jäisi 0,5 prosenttiin.