Keskustaviisikko pettyi pahasti hallituspuolueisiin metsien monitoroinnissa – "Sisältää Suomelle riskin"
Keskustalaiset eduskunnan ympäristö- ja talousvaliokuntien jäsenet ovat syvästi pettyneitä, että valiokuntien hallituspuolueiden jäsenet suhtautuvat sallivasti Suomen metsien seurantaa koskevan vallan siirtämiseen Suomesta EU-komissiolle.
Keskustaedustajien mukaan eduskunnan ympäristövaliokunta ja talousvaliokunta päättivät keskiviikkona lausunnoistaan koskien valtioneuvoston kirjelmää komission asetusehdotuksesta niin kutsutusta metsien monitoroinnista.
Ehdotuksessa on kyse yhtenäisestä metsätietojen keräämisestä koko EU:n alueelta, jotta komissiolla olisi jatkossa mahdollisuus tehokkaasti seurata EU:n metsiä koskevien tavoitteiden etenemistä jäsenmaissa.
Keskustaedustajien mukaan ehdotetun asetuksen nojalla komissiolle delegoitaisiin säädösvaltaa, jonka perusteella sillä olisi oikeus muuttaa omin päin indikaattoreita, joiden perusteella se kokoaa metsätietoa.
Keskustaedustajien tiedotteen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Vesa Kallio, Hanna Kosonen, Eeva Kalli, Katri Kulmuni ja Timo Mehtälä.
Keskustaviisikko pahoittelee, että hallituspuolueet tyytyivät valiokuntien lausunnoissa suhtautumaan ehdotettuun vallan siirtoon vain varauksellisesti.
– Tämän vuoksi keskustan kansanedustajat jättivät molemmissa valiokunnissa lausunnoista eriävät mielipiteet, joissa todetaan, että metsäpolitiikan tulee pysyä jatkossakin kansallisissa käsissä, ja että Suomen edun mukaista on suhtautua yksiseliteisen kielteisesti komission esitykseen delegoidun säädösvallan lisäämisestä, tiedotteessa sanotaan.
Keskustan kansanedustajat katsovat, että ehdotettu säädösvallan siirto komissiolle sisältää Suomelle riskin huomattavista kustannuksista, koska Suomi on EU:n metsäisin maa ja uuden yksityiskohtaisen tiedon kerääminen on siksi erityisen kallista.
Riskiä korostaa keskustaedustajien mukaan entisestään se, että komissio ei pysty arvioimaan uusien vaatimusten taloudellisia seuraamuksia realistisesti. Toteutuessaan ehdotus vähentää kokonaisuudessaan metsäalan toimintaympäristön ennakoitavuutta ja vaikeuttaa siten suomalaisen metsäsektorin kasvuedellytyksiä.
– On käsittämätöntä, etteivät hallituspuolueet kyenneet valiokunnissa muodostamaan selvää kantaa siihen, miten suhtautua päätösvallan siirtämiseen Suomesta komissiolle. Tällä tavoin toimimalla Orpon-Purran hallitus antaa komissiolle käytännössä vapaat kädet keksiä indikaattoreita, joilla se päättää suomalaisten metsänomistajien metsistä, Kallio sanoo tiedotteessa.
Kulmunin mukaan komission lisävaltaan metsäkysymyksissä olisi pitänyt suhtautua selkeän kielteisesti.
– Näinhän ainakin perussuomalaiset ovat ennen puhuneet. Nyt kuitenkin vallankahvassa tämäkin lupaus on petetty ja komissiolle ojennetaan jälleen lisävaltaa suomalaisten metsiin, Kulmuni sanoo.
Suomen lopullinen kanta komission ehdotukseen muodostettaan eduskunnan suuressa valiokunnassa.
Keskustalaiset kansanedustajat vetoavat hallitukseen ja etenkin sen pääpuolueisiin kokoomukseen ja perussuomalasiin, että he palaisivat noudattamaan omaa hallitusohjelmaansa, jossa luvataan pitää metsäpolitiikka kansallisissa käsissä.