Keskustan Vehkaperä: VR:ää ei yksityistetä eikä väkeä irtisanota

Raideliikenne

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) esittelemä VR:n henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle säilyttää VR:n ja siihen liittyvät muut yhtiöt 100-prosenttisesti valtionyhtiönä eikä ketään myöskään irtisanota.

Eduskunnan liikennevaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.) pitää näitä asioita uudistuksen kulmakivinä.

– Tässä on kyse asiasta, jota alettiin valmistella jo aiemman liikenneministerin, nykyisen europarlamentaarikon Merja Kyllösen (vas.) ministerikaudella. Valmistelu on ollut perusteellista, mikä takaa pitkät siirtymäajat sekä juuri sen, että sen enempää kalustoa kuin yhtiötä ei olla myymässä mihinkään, Vehkaperä sanoo.

Vehkaperä muistuttaa, että Suomi on yksi harvoja Euroopan maita, joissa raideliikenne on vielä monopolisoitu.

– Meilläkin liikenne maalla, merellä ja ilmassa on jo aiemmin avattu vapaasti kilpailtavaksi. Asia tuodaan käsittelyyn nyt, jotta halukkaat toimijat, kuten Helsingin seutuliikenne, pääsevät aikanaan mukaan pääkaupunkiseudun lähiliikenteen kilpailutukseen, hän toteaa.

Mirja Vehkaperä arvioi, että kilpailutuksen avaaminen pitkillä siirtymäajoilla tuo myös uusia mahdollisuuksia paikallisliikenteen suunnitteluun ja lisäämiseen.

– Ja kun tulee lisää toimijoita, yleensä tulee myös lisää työpaikkoja, hän toteaa.