Keskustan Savola visioi jo maakuntien yhteistä raidepilottihanketta: Paikallisjunalla huvipuistojen kautta eläinpuistoon

Raideliikenne

Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) on tyytyväinen päätöksestä avata Suomen raideliikenne kilpailulle vuoteen 2026 mennessä.

– Uudistus on ollut tiedossa ja nyt sen askelmerkit on asetettu paikalleen, hän toteaa tiedotteessaan.

Savola pitää tärkeänä, että VR:stä eriytettävät osat mahdollistavat tasapuolisen kilpailutilanteen ja uusien toimijoiden liikennöintiedellytykset koko maassa.

– Tähän asti esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla on todettu käytännössä VR:n taipumattomuus toimivaan poikittaisliikenteeseen. Tekohengitettyjen junavuorojen aikataulut eivät palvele ihmisiä ja suosio on ollut sen mukaista. Nyt ongelman korjaamiseen tarjotaan työkalut, hän suitsuttaa.

Savolan mukaan alueellisen mahdollisuuden tuo uudistuksen kirjaus, jonka mukaan maakunnat, suuret kaupungit ja kaupunkiseudut voivat järjestää alueillaan alueellista tai paikallista liikennettä.

–  Tämä antaa merkittävän mahdollisuuden maakunnan kannalta tärkeän liikenteen, kuten työmatka- ja opiskeluliikenteen turvaamiseen.

– Elinkeinoelämälle tämä tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden kytkeä maakunnan eri nähtävyydet toisiinsa. Pohjalaisjuna voisi kulkea vaikkapa Härmän Powerparkista Seinäjoen Duudsonparkin kautta Tuuriin ja Ähtärin Eläinpuistoon yhdistäen maakunnan vahvuudet entistä tiiviimmin toisiinsa, hän visioi.

Maakuntien ei kannata tehdä liikennöintiä kuitenkaan yksin vaan ympärille on koottava laaja verkosto naapurimaakuntien kanssa.

Savola kertoo, että yhteisestä pilottihankkeesta on jo käyty useita keskusteluja liikenneministeri Anne Bernerin kanssa.

– Raideliikenteen avaaminen kilpailulle on suuri mahdollisuus kääntää kuihtuva poikittaisliikenteemme elinvoimaiseksi maakuntaliikenteeksi.

– Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueen yhteisestä pilotista on käyty alustavia keskusteluja. Nyt on aika kerätä avoimesti kaikki ideat kansalaisilta, kunnilta, yrityksiltä ja maakuntaliitoilta yhteiseksi hyväksi, hän muistuttaa.