Keskustan meppiehdokas Annina Ruottu haluaa EU:n lähemmäksi kansaa – ”Hyviä päätöksiä ei osata tuoda jäsenmaissa esiin”

Eurovaalit 

Miksi haluat europarlamentaarikoksi?

Kansainvälinen ja eurooppalainen politiikka on ollut intohimoni jo kolmisenkymmentä vuotta. Kokemukseni, koulutukseni ja osaamiseni sopivat kokonaisuutena täydellisesti työnkuvaan. Olen väitellyt EU-politiikasta Britanniassa ja työskennellyt alan tutkijana Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

Millä teemoilla kampanjoit?

Arvot, turvallisuus ja ulkopolitiikka.

Mitä kieliä puhut?

Kotikielenäni on suomen lisäksi englanti. Muut ruotsi, saksa ja ranska.

Mikä Euroopan maa on itsellesi läheisin, miksi?

Britannia. Asuin, opiskelin ja työskentelin siellä vuosia.

Missä Euroopan parlamentti on kunnostautunut?

Sisämarkkinoiden synty ja kehittäminen. Tavaroiden, palvelujen ja henkilöiden vapaa liikkuvuus on ollut merkittävä asia monelle suomalaiselle esimerkiksi opiskelun ja työpaikan kautta.

Missä Euroopan parlamentti on epäonnistunut?

Tulla kansalaisille läheiseksi ja ymmärrettäväksi päätöksentekijäksi. Vaikka paljon asioita päätetään EU:ssa ja sen kautta, EU kokonaisuudessaan on edelleen suomalaisille etäinen. Tämä aiheuttaa kritiikkiä jäsenyyttä kohtaan, eikä hyviä päätöksiä osata jäsenmaissa tuoda esiin. Meppien rooli on tässä tärkeä. EU:n ulkopolitiikka kaipaa vahvistamista.

Pitäisikö EU:n uudistua? Miten?

Vähemmän byrokratiaa ja keskittyä niihin asioihin, jotka ovat tarkoituksenmukaisia hoitaa ylikansallisella tasolla.

Miten EU voisi parantaa mainettaan ja kansalaisten luottamusta unioniin?

Sen tulee olla vähemmän elitistinen. Kaikki eivät ole jäsenyydestä kokeneet hyötyvänsä. Pitää rehellisesti arvioida ongelmia, niiden syitä ja seurauksia. Esimerkkinä maahanmuutto ja ilmastokysymykset. Populistit kasvattavat suosiotaan, jos näin ei tehdä.

Miten ALDE ja keskustan mepit sen riveissä voivat vaikuttaa unionin suuntaan ja kehitykseen?

ALDElla on nyt Macronin mukaan tulon myötä merkittävämpi rooli kuin aiemmin. Tämä pitää hyödyntää ja viedä poliittisen keskustan ajatusmaailmaa vahvemmin unionin konkreettisiin päätöksiin ja keskusteluihin. ALDE on lähestynyt Suomen Keskustaa arvomaailmallaan viime vuosina. Juha Sipilän johdolla on tehty hyvää työtä, ja tätä linjaa on jatkettava. Siten Suomi kykenee vaikuttamaan EU:n kehitykseen.

Onko EU uhka Suomen maa- ja metsätaloudelle?

On ja ei. Aiemmin en kuitenkaan ole ollut niin toiveikas asian suhteen kuin nyt. ALDEn sisällä on erilaisia ryhmiä, jotka painottavat aihetta eri tavoin. Keskusta on onnistunut vaikuttamaan ALDEn linjauksiin Suomea hyödyttävällä tavalla ja tätä linjaa on jatkettava. Omavaraisuus ruoan- ja energiantuotannossa tulee olla päämäärä EU:ssakin.

Kesäaika vai talviaika?

Kesäaika.