Keskustan Kosonen: Ukrainan sota pakottaa meidät nopeuttamaan siirtymää energiaomavaraisuuteen ja päästöttömyyteen

Vappu

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) muistutti vappupuheessaan, että Venäjän aloittama laajamittainen sota Ukrainassa pakottaa myös suomalaiset monien mullistusten eteen, jollaisia ei olisi aiemmin osattu ajatellakaan.

Kosonen puhui Savonlinnassa vapunpäivänä sunnuntaina.

– Olimme juuri selviytyneet kohtuullisesti koronasta, mutta nyt on edessä pitkäaikaisempi mullistus. Venäjän tuontienergiasta on irtauduttava. Eikä se ole aivan helppo harjoitus. Jollakin pitää ensi talvenakin lämmittää sekä ihmisten ja tavaroiden liikkua, Kosonen summasi.

Keskustaedustaja huomautti, että myös venäläisiä lannoitteita, kemikaaleja ja vehnää on korvattava jatkossa muulla tuonnilla. Myöskään venäläisiä matkailijoita ei Itä-Suomessa ja muuallakaan maassa nähdä entiseen tapaan.

– Venäjästä on irtauduttava mahdollisimman nopeasti. Jokainen päivä Venäjän toimia Ukrainassa, on lisää karmeita ihmiskohtaloita ja tuhottuja elämiä. Ukrainalaiset todellakin taistelevat nyt koko Euroopan vapaudesta, Kosonen korosti.

Ukrainan sota pakottaa suomalaiset myös nopeuttamaan siirtymää energiaomavaraisuuteen ja päästöttömyyteen.

Kosonen huomautti, että keskusta on ajanut asiaa jo vuosikymmeniä. Nyt asiassa on pakko ja vauhti päällä. Siirtymään satsataan myös valtion toimesta vahvasti.

– Suomen vientiyritykset siirtyvät varmemmille markkinoille ja omavaraisuuden arvoa ei meidän keskustalaisten tarvitse enää niin rautalangasta vääntää muille päättäjille.

Kosonen kiinnitti huomiota myös maatalouden kriisiin.

– On varmistettava erityisesti kaupan toimesta, että tuottajat saavat heille kuuluvan hinnan ja palkan työstään. Hallitus päätti aiemmin keväällä 300 miljoonan euron tukipaketista maatalouden nopeisiin toimiin.

Kosonen, 46, on toisen kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Hän toimi tiede- ja kulttuuriministerinä elokuusta 2019 elokuuhun 2020.