Keskustan Kosonen lyttää kokoomuksen sote-kapinan – “ei tunnusta tosiasioita tai kyse on populistisesta huulenheitosta“

Sote

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) kummastelee kokoomuslaisten jatkuvaa halua kampittaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

– Nyt perustettavat maakunnat eivät ole itsetarkoitus vaan väline, jolla perustason ja erikoistason sote-palvelut ja rahoitus saadaan samalle taholle, maakuntien vaaleilla valittaville päättäjille, Kosonen toteaa tiedotteessaan.

– Kuntien taloudet eivät enää kestä kuntapohjaista järjestelmää. Kunnilla ei ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, millaisia erikoissairaanhoidon laskuja kuntayhtymäpohjaiset sairaanhoitopiirit lähettävät. Kunnat vain maksavat. 

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen Verkkouutisille antamat lausunnot ihmetyttävät Kososta.

Haastattelussa Ikonen toteaa, että kokoomus jatkaisi sote-palveluiden kehittämistä kuntapohjalta maakuntahallinnon sijaan.

– Kuntapohjaisuudella tarkoitetaan, että palveluiden järjestämisestä vastaa kunta tai yhteistoiminta-alue, esimerkiksi kuntayhtymän tai vastuukuntamallin mukaisesti, Ikonen sanoo.

Kosonen katsoo, että kokoomus on kaivanut naftaliinista vuosina 2011–2015 ajamansa suurkunnat.

– Eduskunnan perustuslakivaliokunnan suurkuntapohjaiselle sote-uudistukselle antamat tyrmäävät lausunnot ovat varmasti opettaneet kokoomuksellekin, että se tie on kuljettu loppuun.  

– Kokoomus ei joko suostu tunnustamaan tosiasioita tai sitten kyse on kuntavaaleihin tähtäävästä populistisesta huulenheitosta, Kosonen sivaltaa.

Eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtajaa kokoomuksen linjattomuus hämmentää.

– Aikoinaan kokoomus vastusti oppositiosta Paras-hanketta ja myöhemmin hallituksessa ollessaan se odotti kuumeisesti sen päättymistä. Pääministeripuolueena kokoomus törmäsi perustuslailliseen seinään jopa maakunnan kokoisiin suurkuntiin tähtäävällä sote-uudistuksellaan ja suurkuntayhtymillään. Viime vaalikaudella kokoomus oli tekemässä kanssamme maakuntapohjaista sote-uudistusta, joka kaatui kokoomuksen liian suuriin sote-valinnanvapausvaatimuksiin. Ja nyt se on peruuttanut reippaasti taaksepäin esittämällä sellaista, joka on jo kertaalleen kokeiltu ja perustuslain vastaiseksi todettu.