Keskustan Kempiltä vaatimus Säätytalolle: Jättisatsaus ruokavientiin
Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi muistuttaa Säätytalolla kokoustavia hallitusneuvottelijoita ruoan viennin tärkeydestä.
– Tulevan hallituksen tulee sitoutua hallitusohjelmassa ruoan viennin määrän ja tukien kolminkertaistamiseen sekä rakentaa strategia puhtaan ruoan kansainväliseen markkinaan pääsemiseksi, Kemppi perustelee Suomenmaan blogissaan.
– Ruoan viennin tukien moninkertaistaminen maksaisi itsensä takaisin ja olisi monen tuottajan taloudellinen turva, hän perustelee.
Kemppi oli itse mukana hallitusneuvotteluissa neljä vuotta sitten. Hän kertoo joutuneensa tuolloin perustelemaan monia kertoja sitä, miksi ruoanviennin tukia ei saa leikata.
– Olen vasta myöhemmin ymmärtänyt, kuinka kriittisestä linjauksesta olikaan kyse.
Kansanedustaja painottaa viennin edistämisen pitkäjänteisyyden ja ennustettavuuden tärkeyttä.
– Ruoan viennin edistäminen alkaa kotimaan ennustettavasta ja kilpailukykyä tukevasta toimintaympäristöstä, jolla luodaan lähtökohdat kannattavalle liiketoiminnalle.
– Usein unohtuu, että yritykselle vienti on investointi siinä kuin uusi tuotantolaitoskin.
Lisäksi Kemppi ehdottaa, että Suomen suurlähetystöihin palkattaisiin elintarvikeasioihin erikoistuneita ammattilaisia.
Kempin mukaan on populismia väittää, että maatalouden kilpailukyky olisi kaikkialla sama.
– Emme pärjää maataloudessa määrässä, mutta me pärjäämme kirkkaasti laadussa. Tätä on alleviivannut myös Venäjän hyökkäyssodan seuraukset.