Keskustan Kärnä vaatii metsäkauriille ja valkohäntäpeuroille “kuulaa kylkeen“

Suomen pohjoisin kansanedustaja, keskustan Mikko Kärnä on huolestunut metsäkauris- ja valkohäntäpeurakantojen voimakkaasta kasvusta.

Lappilaisedustaja katsoo, että näiden lajien osalta löysä riistanhoito on altistanut suomalaiset vakaville sairauksille.

Suomen luontoon kuulumattomat peuralajit levittävät Kärnän mukaan punkkeja koko ajan entistä laajemmalle alueelle ja punkit puolestaan borrelioosia, puutiaisaivokuumetta sekä muita vaarallisia tauteja.

– Tämän kanssa ei voida tehdä oikein mitään muuta kuin ampua noille eläimille kuulaa kylkeen. Lupia on saatava lisää. Samalla on syytä selvittää, voitaisiinko erilaisille ruokintapaikoille levittää punkkimyrkkyjä siten, että niitä saataisiin vähennettyä eläimistä, hän toteaa tiedotteessaan.

Suomessa sairastuu vajaa kymmenentuhatta ihmistä vuosittain borrelioosiin. Määrä on yli nelinkertaistunut 2000-luvulla.

Metsäkauriit ja valkohäntäpeurat ovat Kärnän mukaan punkkien tärkeimmät isäntäeläimet.

– Tietyillä alueilla nämä eläimet eivät edes enää pelkää luontaisesti ihmistä, vaan ne tulevat puutarhoihin, syövät niistä kaiken kauniin ja tiputtavat punkit pihoihin. Lisäksi nämä elämet aiheuttavat valtavasti liikennevahinkoja.

Yksi peura tai kauris kantaa Mikko Kärnän arvion mukaan vuodessa turkissaan jopa parituhatta punkkia.

– Jos jokainen näistä synnyttää tuhansia jälkeläisiä, on yksi sorkkaeläin vastuussa miljoonista punkeista. Vaikka molemmat lajit ovat hienoja riistalajeja, on niiden kantoja leikattava merkittävästi. Tätä tasapainoa ei saavuteta kuin lyijyn avulla, kansanedustaja vakuuttaa.