Keskustan EU-ryhmä Alden eurovaalijulistusta visioiva ministeri Anne Berner: "Me kaipaisimme EU-jäsenyyden hyötyjä, jos niitä ei olisi"
Eurooppalaisuus on osa meitä. Suuntautuminen kohti Eurooppaa on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) linjaa.
Berneristä on tärkeää, että suomalaisilla vaikuttajilla on aitoa paloa Euroopan unionin päätöksentekoa kohtaan.
– Osallistuminen esimerkiksi yhteisten sisämarkkinoiden, vapaan liikkuvuuden ja kansalaisten turvallisuuden kehittämiseen edellyttää panostuksia EU-politiikkaan.
Berner osallistui Helsingissä europarlamentin liberaalidemokraattien Alde-ryhmän ja keskustan järjestämään tilaisuuteen, jossa luotiin katse vuoden 2019 eurovaaleihin.
Ministeri kuuluu Alden vaalijulistusta työstävään ohjausryhmään, joka järjestää keskustelutilaisuuksia useissa unionin jäsenmaissa.
Työryhmää vetävä Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas houkutteli digitalisaatioon perehtyneen Bernerin mukaan hankkeeseen.
– Uskon, että minä ja Taavi (Rõivas) ajattelemme monista asioista hyvin samalla tavalla. Olemme molemmat innostuneita digitalisaatiosta ja teknologian kehityksestä, keskustalainen ministeri pohtii.
Loppujen lopuksi kaikki on kiinni tahdosta ja ahkerasta vaikuttamisesta.
Anne Berner
Berner on iloinen, että Helsingissä pidetyn tapahtuman teemaksi valittiin juuri digitalisaatio.
Alden vaalijulistuksen tärkein tavoite onkin kerätä ja visioida kaikkein keskeisimmät keinot ja ideat, joiden avulla EU-maat menestyvät globaalien megatrendien ristipaineessa.
– Vaikka moni lienee jo kyllästynyt digitalisaatiosta jauhamiseen, se on seuraava suuri kasvun mahdollisuus. Digitaaliset sisämarkkinat vaativat silti lainsäätäjiltä vielä paljon jumppaamista.
Berner muistuttaa, että EU-jäsenyyden mukanaan tuomat edut eivät ole itsestäänselvyys, vaan niiden eteen pitää tehdä herkeämättä työtä.
– EU:n kohdalla pidämme hyviä asioita helposti itsestään selvinä, mutta haasteet nähdään ylitsepääsemättöminä. Loppujen lopuksi kaikki on kiinni tahdosta ja ahkerasta vaikuttamisesta, Berner korostaa.
– Emme ehkä ajattele sitä joka päivä, mutta EU-jäsenyyden myötä saamme nauttia esimerkiksi helposta matkustamisesta, rajat ylittävästä työnhausta sekä tavaroiden ja palveluiden vapaasta liikkumisesta. Me kaipaisimme näitä asioita, jos niitä ei olisi.
Taavi Rõivaksen mukaan sekä Virossa että Suomessa kotimaan politiikka jättää EU-tason asiat liiaksi varjoonsa.
Alden jäsenpuolueiden eri poliittisten painotusten yhteensovittaminen on Taavi Rõivaksen mukaan mielenkiintoinen haaste.
Esimerkiksi suhtautuminen keskustalle tärkeään maaseudun tukemiseen on jakanut liberaalipuolueita.
– Puolueiden kannat kumpuavat esimerkiksi niiden historiallisista taustoista ja maantieteellisestä sijainnista. Silti liberaalipuolueita yhdistäviä asioita on paljon, Rõivas huomauttaa.
Äänestäminen eurovaaleissa on aivan yhtä tärkeää kuin kansanedustajien äänestäminen eduskuntaan tai Viron parlamenttiin riikikoguun, Rõivas painottaa.
Viron pääministerinä Rõivas osallistui kolmen vuoden ajan EU-johtajien yhteisiin Eurooppa-neuvoston kokouksiin.
– Oli etuoikeus päästä keskustelemaan Eurooppaa ja maailmaa koskevista tärkeistä asioista, vaikka Viron väkiluku on vain 0,2 prosenttia tämän maanosan väkimäärästä.
Sama pätee vähäväkiseen Suomeen. Unionissa voi Rõivaksen mukaan vaikuttaa kokoaan suuremmalla painoarvolla.
Rõivas näkee, että sekä Virossa että Suomessa kotimaan politiikka jättää EU-tason asiat liiaksi varjoonsa.
Täkäläisestä näkökulmasta esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa käytävä vilkas unionia koskeva keskustelu näyttääkin mielenkiintoiselta.
– Näissä maissa EU-politiikkaa pidetään ennemmin toisena sisäpolitiikkana.
Vaalijulistuksen ohjausryhmää luotsaava Rõivas korostaa, että Alden pitää viestiä eurovaaleissa selkokielellä.
Liberaaliryhmän tavoitteiden pitää avautua niillekin, jotka eivät kuulu EU-politiikkaa vihkiytyneisiin kupliin.
Lopulta EU-lainsäädännössä onkin kyse kouriintuntuvista asioista, jotka vaikuttavatt kaikkien kansalaisten elämään.
– Reilu vuosi sitten sain Lapin loman jälkeen ikävän laskun kotiin, sillä olin käyttänyt verkkoyhteyttä kännykällä. Seuraavalla reissulla en maksa siitä enää mitään, koska EU päätti poistaa verkkovierailu- eli roaming-maksut, Rõivas havainnollistaa.