Keskustan ehdokas ei jää yksin pohjoisen vaalikentillä – ”Lappi ja yhteistyö ovat nyt tärkeintä, ei verinen kilpailu”

Eduskuntavaalit

Rovaniemeläisellä keskusta-aktiivilla Lauri Ylipaavalniemellä oli kirpeän kauniina perjantaiaamuna tärkeä tehtävä.

Hänen piti löytää Saarenkylän K-Citymarketin pihalta paras paikka keskustan kunnallisjärjestön teltalle, ennen kuin muiden puolueiden kampanjaväet ehtisivät paikalle.

Ylipaavalniemi sai pystytettyä vihreän teltan aivan automarketin kulkuväylän viereen.

Riemu hyvästä työstä oli niin suuri, että hän sai kauppaan ohi kulkevat ihmiset hyvälle tuulelle.

– Huutelin vain, että hypätkää tämän junan kyytiin, veturiin mahtuu, Ylipaavalniemi naureskelee makkaranpaistonsa lomasta.

Teltan pystytyksen jälkeen hän oli asentanut muurikkapannun tulille ja makkarat valmiiksi odottamaan, että keskustan Lapin kansanedustajaehdokkaat kampanjaväkineen ehtivät kolmeksi paikalle.

– Täällä kävi kuitenkin tosi hyvä pöhinä, joten aloitin paistotouhut jo kahdelta, makkaramestari kehaisee.

Makkaroista tuli niin hyvät tuoksut ympäristöön, että parinkymmenen metrin päässä olevan kokoomuksen teltastakin käytiin pitkin iltapäivää hakemassa kampanjaväelle pientä hiukopalaa.

K-Citymarketin pihalla pidetty vilkas kampanjatilaisuus on vain yksi monista keskustan lappilaisehdokkaiden yhteisistä tempauksista, joihin myös Keskustanaiset ja kunnallisjärjestöt osallistuvat.

Viime viikonlopun aikana ehdokkaat kävivät Rovaniemen alueella isolla porukalla myös Mäntyvaaran vaaliraveissa ja RoKin jääkiekkomatsissa kampanjoimassa.   

Saarenkylän K-Citymarketin eteen pysytytetyn keskustateltan ympärillä oli liikettä kampanjatempauksessa. Ensi kertaa ehdokkaina olevilla Meiju Salmelalla ja Elli Tuomisella riitti tenttaajia. (Kuva: Auni Vääräniemi)

Yhteistyö on muutenkin ollut voimaa.

Mikko Kärnän vaalipilkeissä Pöykkölän rannassa kampanjoi myös Meiju Salmela.

Keskustan nuorimman ehdokkaan Elli Tuomisen kanssa Kärnä oli vasta Lapin yliopistolla puikulaperunoita jakamassa.

Kanssaehdokkaiden vaalijulkaisuja kannetaan mukana ympäri Lappia kuljettaessa.

– Kyllä meille kaikille pitää Lappi olla se tärkein asia kampanjassa ja puolustamisen aihe. Täältä tulee kuitenkin kansanedustajia vain seitsemän. Siksi on järkevää, että yhteistyötä jopa yli puoluerajojen tehdään jo nyt ehdokkaiden kanssa, Kärnä teroittaa.

Elli Tuomisen mielestä yhteiset kampanjoinnit antavat lisää uskottavuutta. Monet 19-vuotiaan Tuomisen kohdatessaan ovat ihmetelleet, mitä noin nuori voi tehdä eduskunnassa.

– Tuollaiset kysymykset eivät haittaa, sillä minusta on vain mukava, että minua haastetaan”, Tuominen naurahtaa.   

Lappilaisehdokkaat Petteri Salmijärvi ja Mikko Kärnä peukuttavat yhteistyön puolesta. (Kuva: Auni Vääräniemi)

Paljon kiertäneet ehdokkaat ovat huomanneet kentän tunnelman muuttuneen sitä positiivisemmaksi mitä lähempänä vaalit ovat.

Erityisen suuri muutos koettiin ehdokkaiden mielestä Juha Sipilän hallituksen eron myötä.

– Perjantaina ennen eroilmoitusta ihmiset vielä huutelivat vähän mitä sattuu. Lauantaina tultiin sanomaan hymyssäsuin käsipäivää, sallalainen Petteri Salmijärvi summaa.

Soten kaatuminen on monille ollut kova paikka, eikä maakuntauudistuksen häviäminenkään ole jäänyt huomiotta.

Mikko Kärnä on saanut Lappia kiertäessään kuulla radikaaleja ehdotuksia maakunnan elintilan turvaamiseksi.

– On lyöty nyrkkiä pöytään ja vaadittu Lapille itsenäisyyttä. Siihen ajatukseen en ole valmis lähtemään mukaan, Kärnä sanoo.

Lapissa keskustaehdokkaat ovat päässeet tinkaamaan autoilusta ja polttoaineiden hinnoista, eläkkeistä ja oikeista poromääristä.

– Metsäkysymykset ovat olleet todella paljon esillä ihan kaikkialla. Ihmiset ovat huolissaan hakkuumääristä, suuntaan ja toiseen, pohtii Eeva-Maria Maijala.

– Torniojokilaaksossa esille tulee jatkuvasti lohipolitiikka, Markus Lohi lisää.

Ensihoitajan tärkeää työtä tekevä Meiju Salmela saa kuunnella paljon hoitotyöhön liittyviä kysymyksiä. Hän kokee, että ihmisten puheiden perusteella hoitotyötä arvostetaan kovasti.   

Rauno Rantaniemi haluaisi itsensä tunnetuksi tekemisen sijaan kuunnella ihmisten ajatuksia. (Kuva: Auni Vääräniemi)

Ehdokkaiden mielestä kysymyksiin ei tarvitse olla täydellistä vastausta tarjolla, mutta pitkiin keskusteluihin on varauduttava.

Rauno Rantaniemi toivoo, että kampanjoinnin voisikin käydä vain asia edellä.

– Tuntuu oudolta tehdä itsestään tunnettua, kun haluaisin mieluummin keskustella ihmisten kanssa heille tärkeistä kysymyksistä”.

Istuvat keskustakansanedustajat Katri Kulmuni, Markus Lohi ja Eeva-Maria Maijala sekä eduskunnassa lähes koko kauden istunut Mikko Kärnä ovat uudempien ehdokkaiden mielestä siitä hyvässä asemassa, että heidät tunnetaan.

Lapin piirin toiminnanjohtajana lukuisat vaalit nähnyt ja nyt itsekin ehdokkaana oleva Pekka Lehto korostaa, että ehdokkaat kyllä tietävät keräävänsä ääniä yhteiseen pottiin.

– Kukin meistä pärjää sitten ansionsa mukaan, Lehto tiivistää rauhalliseen tapaansa.

Torailuun ja kilpailuun ei ole aikaa, eivätkä ehdokkaat sellaiseen uskokaan.

Katri Kulmuni korostaa, että ihmisiä pitää kuunnella muulloinkin kuin kiivaan vaalikampanjan aikana.

– Olen kiertänyt koko vaalikauden ajan Lapissa. Nytkin käyn joka kunnassa vähintään kerran. Ja mikä on ihanampaa kauniina kevätpäivänä ajaa Lapissa, kun sielu lepää maisemassa. Siinä eivät pitkät välimatkat haittaa, Kulmuni iloitsee.