Keskustalaiset kiittävät Suomen CAP-suunnitelmaa – "Ilmastotekoja syntyy, kun annetaan työrauha eikä koko ajan keksitä uusia keppejä"

Maatalous

Suomen CAP-suunnitelma, eli Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan kansallinen suunnitelma, kerää kiitoksia keskustalaisilta.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen näkee, että tämän jälkeen on hyvä jatkaa faktoihin pohjautuvaa maatalouskeskustelua.

– CAP-suunnitelma tuo n. Miljoonan tonnin päästövähennykset suomalaiseen ruuantuotantoon, 5,5% vähenemä nykytilanteeseen verrattuna, kertoo @LukeFinland ja @mmm_fi. Tästä on hyvä jatkaa faktapohjaista keskustelua maatalouden päästöistä, hän kirjoittaa Twitterissä.

Maa- ja metsätalousministeriö julkisti ministeriön sekä Luonnovarakeskuksen tekemän arvion Suomen CAP-suunnitelman vaikutuksista tiistaina. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) korosti tuoreeltaan, että suunnitelma tuo lähes miljoonan tonnin vuotuiset päästövähennykset suomalaiseen ruoantuotantoon. Suomi on hänen mukaansa edelläkävijä päästöjen vähentämisessä.

Ensimmäisen kauden keskustaedustaja Pekka Aittakumpu toteaa tviitissään suunnan olevan oikea.

– Suomen ruoantuotanto on jo nyt maailman kestävintä, toteaa ministeri Leppä. Ja suunta on yhä parempaan! Leppä myös muistuttaa hallitusohjelman kirjauksesta: ”Lainsäädännöllisin toimin ei aiheuteta lisäkustannuksia ilman kompensaatiota maatalousyrittäjille”.

Niin ikään ensimmäisen kauden keskustalainen kansanedustaja Joonas Könttä huomauttaa, että maatalous ansaitsee työrauhan ja budjettiriihen lähestyessä on syytä nostaa muut kysymykset esille.

– Tutkittua tietoa suomalaisesta ruoantuotannosta. #Budjettiriihi syytä keskittyä talous- ja työllisyyskysymyksiin. Ilmastotekoja syntyy, kun annetaan työrauha, eikä koko ajan keksitä uusia keppejä, hän tviittaa.