Keskustakaksikko äänesti soten ulkoistusmitätöintejä vastaan – "Sote menköön nyt maaliin"
Keskustan kansanedustajat Arto Pirttilahti Mänttä-Vilppulasta ja Mikko Savola Ähtäristä äänestivät soten ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä yhden pykälän kohdalla punaista.
Kyseessä oleva pykälä 12§ koskee palvelujen hankkimista yksityiseltä palveluntuottajalta. Savola ja Pirttilahti tukivat asiassa kokoomuksen esitystä. Kun lopulliseen äänestykseen eteni kuitenkin perussuomalaisten vastaesitys, Pirttilahti äänesti tyhjää.
– Kotiseutumme ovat tehneet terveydenhuollon kokonaisulkoistukset viime vuosikymmenellä, turvataksemme alueemme asukkaiden palvelut ja saadaksemme vakautta kuntatalouteen. Nyt tulevan soteuudistuksen osalta näiden sopimusten voimassaolo vaarantuu ja on riski, että palvelut alueillamme huononevat, Pirttilahti ja Savola perustelevat tiedotteessaan.
Pirttilahti ja Savola huomauttavat pitäneensä koko vaalikauden ajan määrätietoisesti esillä asiakohtaan liittyviä ongelmia.
– Meille olisi käytännössä riittänyt se, että sopimuksia olisi noudatettu ja kunnioitettu niiden voimassaoloajan. Nyt hyvinvointialueet joutuvat käytännössä neuvottelemaan niiden sisällön uudelleen. Merkittävänä pidämme kuitenkin kirjausta siitä, ettei ulkoistukselle asetettu prosenttirajaa. Hyvinvointialueilla on siis jatkossakin mahdollisuus käyttää yksityisiä palveluntarjoajia.
Pirttilahti ja Savola aikovat äänestää ensi viikolla uudistuksen hyväksymisen puolesta. Uudistusta on tehty jo pitkään ja näin ollen sen on aika mennä eteenpäin, keskustakaksikko katsoo.
– Vaikuttamistyömme sisällön suhteen on tehty. Vaikka olemme pettyneitä hallituksen esityksen suhtautumisessa kokonaisulkoistuksiin ja niiden hyötyihin, on mentävä kokonaisuuden kanssa eteenpäin.
Pirttilahden ja Savolan mukaan ensi viikon jälkeen on aika ryhtyä rakentamaan uusia maakunnallisia vaaleilla valittuja hyvinvointialueita ja vaikuttamaan niissä päätettäviin sisältöihin, erityisesti palvelujen turvaamiseen maakuntien reuna-alueilla.
– Lainsäädännönkin suhteen on vielä korjattavaa, keskustaedustajat muistuttavat.
Yksityisellä Pihlajalinnalla on ollut kuntien kanssa sopimus palvelujen tuottamisesta osassa Pirkanmaata ja Etelä-Pohjanmaata. Savolan mukaan sopimuksella on ollut iso merkitys palvelujen turvaamisessa ja kustannusten kurissa pitämisessä.
Savolan mielestä sopimuksiin puuttuminen takautuvasti on ongelmallista. Sopimusten avaamisessa on myös aina omat riskinsä.
– Meilläkin on vuoteen 2031 sopimus voimassa ja nyt se on mahdollisuus purkaa kesken kaiken ja neuvotella uusiksi. Eli tämä on se iso periaatteellinen asia ja mielestäni oikeusturvaan liittyvä kysymys, Savola sanoo Suomenmaalle.
Savolan mukaan äänestys soten sisällöstä oli viimeinen paikka vaikuttaa asiaan.
– Muutoin tämä nyt sitten etenee, hän toteaa.
Pirttilahden mukaan tehdyt sopimukset ovat tärkeitä maakuntien reuna-alueille ja Mänttä-Vilppulassa nykymallilla on saatu hyvät palvelut.
Pirttilahden mukaan sote-paketissa on monta kohtaa, joissa yksityistä toimijaa poljetaan. Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, että avit käsittelevät kuntia eri tavoin kuin yksityisiä toimijoita. Näin on hänen mukaansa käynyt esimerkiksi vanhustenhoidossa.
– Meilläkin Mänttä-Vilppulassa jouduttiin yksityiseltä toimijalta ottamaan hoito takaisin julkiselle toimijalle, kun vessa oli liian pieni, se ei käynyt aville. Se jouduttiin ottamaan yksityiseltä pois ja palauttamaan julkiselle, sitten se taas kävi. Mitä maailmaa tämä tämmöinen on?