Keskusta haluaa hyljetuotteiden myynnin taas luvalliseksi – Leppä: Hylkeet aiheuttavat paljon tappioita suomalaiselle kalastukselle

Ruokalinjaus

Suomen tulisi neuvotella EU:n kans­sa poik­keus hyl­keen­li­han kaup­paan, kes­kus­ta esit­tää tuoreessa ruokalinjauksessaan.

EU kielsi muutama vuosi sitten hyljetuotteiden kaupan alueellaan. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo, että kiellon myötä kiinnostus hylkeenmetsästystä kohtaan väheni, ja hyljekannat ovat kasvaneet merialueilla merkittävästi.

– Ne aiheuttavat erittäin paljon tappioita suomalaiselle kalastukselle, Leppä totesi tiedotustilaisuudessa keskustan puoluetoimistolla.

Leppä sanoo, että hyljepopulaatio on nyt valtavan iso, kymmenien tuhansien yksilöinen kokoinen.

– Tämän vuoksi on syytä käydä EU-tasolla käydä keskusteluja, miten asiassa toimitaan.

Lepän mukaan myyntikiellolla on ymmärrettävä tausta. Vuonna 2009 EU kielsi hyljetuotteiden tuonnin alueelleen. Tällä haluttiin estää etenkin tuonti Kanadasta, koska siellä hylkeiden tappaminen ei täyttänyt niitä eettisiä reunaehtoja, joita Euroopassa haluttiin noudattaa.

Maailman Kauppajärjestön päätöksen mukaan EU ei kuitenkaan saanut suosia omia kansalaisiaan. EU-parlamentti hyväksyi hyljetuotteiden myyntikiellon vuonna 2015.

– Mutta meillä hylkeen metsästys on ihan erilaista [kuin Kanadassa], ja olisimme halunneet Ruotsin kanssa sitä jatkaa, Leppä sanoo.

Hylkeitä saa yhä metsästää omaan käyttöön, mutta tuotteita ei saa myydä edes ilman voittoa. Lepän mukaan se on ongelma, koska hylkeet ovat parhaimmillaan satojen kilojen painoisia.

 – Jos sellainen tuolla rysässä on, mitä sille sitten tehdään, ministeri toteaa.

Keskiviikkona julkistettu ruokapaperi linjaa keskustan tavoitteita ensi vaalikaudelle.