Keskusta-aktiivi Janne Kaisanlahti virittää aatekeskustelua tuoreella kirjallaan – "Konservatiivit ovat pitäneet arvokysymyksissä kynttiläänsä vakan alla"

Keskusta

Onko hajautetun yhteiskunnan ideologia enää keskustan tavoitteena muualla kuin juhlapuheissa?

Tätä kysyy kemijärveläinen keskusta-aktiivi, kansanedustajan avustaja ja oikeustieteen maisteri Janne Kaisanlahti.

Hän haluaa herätellä keskustelua keskustan tilasta tuoreella kirjallaan Taisteluun desentrialismin puolesta!

– Toivoisin, että moni sellainenkin, joka suhtautuu minuun nihkeästi, lukisi kirjan ja esittäisi vaikka vastaväitteitä, Kaisanlahti sanoo.

Kaisanlahden mukaan keskustassa ei ole vuosiin ollut kunnollista pohdiskelua siitä, mitä puolueen aate ja juuret 2010-luvulla merkitsevät.

Kaisanlahti kuvailee itseään konservatiiviksi, joka katsoo maailmaa maaseudun näkökulmasta.

Keskusta on  tavallisen suomalaisen kansan – tuulipuvuissa lenkkeilevien ja Jaakko Teppoa kuuntelevien ihmisten puolue, hän kuvailee kirjassaan.

Jo vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen Kaisanlahti sanoi vaalitappion syitä kysyneille tiedotusvälineille, että keskustasta on tullut julkikuvaltaan liian cityliberaali ja herraskainen puolue.

Viime presidentinvaalien jälkeen Kaisanlahti alkoi saada paljon yhteydenottoja keskustalaisilta tuttavilta. Hän huomasi, että erilaiset ihmiset näkevät keskustan ongelmat hyvin samalla tavalla.

– Se antoi toivoa, että ehkä tässä on vielä tulevaisuutta

Kaisanlahden mukaan konservatiivit, liberaalit, kaupunkilaiset ja maalaiset kokivat, että toiminta on hyödytöntä ja puolue kadottaa kosketuksen kenttään ja kansan tuntoihin, kuten kävi ennen vuoden 2011 vaaleja.

Kaisanlahden mielestä nykyinen keskustajohtoinen hallitus on tehnyt useita päätöksiä, jotka eivät ole kentän tahdon mukaisua. Puoluekokouspäätöksessä vastustettiin esimerkiksi taksikilpailun vapauttamista.

Kaisanlahti kuitenkin toteaa, että hän ei syytä liberaaleja sinällään siitä, että he verkostoituvat ja järjestäytyvät keskustan sisällä.

Pikemminkin syyttää konservatiiveja siitä, että he ovat onnistuneet vastaavassa paljon huonommin.

– Monet konservatiivit ovat jopa pitäneet arvokysymyksissä kynttiläänsä vakan alla, ehkäpä juuri mediassa yleisenä mielipiteenä markkinoitujen näkemysten vuoksi. Pelätään suututtaa äänestäjiä. Ei kannattaisi. Konservatiivit ympäri maailman, liittykää yhteen! Kaisanlahti kirjoittaa.

Keskustanuorten toiminta ihmetyttää Kaisanlahtea.

– Kun on myös seurannut puolueemme nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kannanottoja kuluneina vuosina, niin en ihmettele erään ystäväni kysymystä: Onko Keskustanuorista tullut Setan ja Animalian joku maaseutuosasto? Jos Keskustanuorten näkyvimpiä aktiviteetteja on meuhkaaminen sukupuolikysymyksillä ja sen parista kuuluu jo äänenpainoja parsinavetoiden ja turkistarhauksen kieltämisestä, niin kannattaako ihmetellä, että Keskustaideologian keskeiset tavoitteet ovat nuorilla poliitikoilla hukassa, hän kirjoittaa.

Kirjassaan Kaisanlahti vertaa suhdettaan keskustaan vanhan ajan avioliittoon.

– Se ei ole aina ollut järin onnellinen enkä ole ollut siihen erityisen tyytyväinen. Haluan kuitenkin asennoitua niin, että se mikä menee rikki, korjataan, eikä sitä heti vaihdeta uuteen. Kunnes kuolema
teidät erottaa. Vaikka viime vuosina onkin silloin tällöin hiipynyt mieleeni ajatus, jospa keskusta kuolee sittenkin ennen minua. Se olisi kauheaa.