Keskusrikospoliisi otti perussuomalaisten Pekka Katajan pahoinpitelyn tutkittavakseen – rikosnimikkeenä murhan yritys

Poliisi pitää tekoa raakana, mutta ei arvuuttele motiivia julkisuudessa.
Pahoinpitely

Keskusrikospoliisi KRP tutkii perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistunutta väkivallantekoa nyt murhan yrityksenä. Aiemmin rikosnimike oli tapon yritys.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsänkoskella Jämsässä perjantaina aamulla. Hän sai vakavia vammoja ja joutui sairaalaan.

–  Tämänhetkisten tietojen perusteella kyseessä on raaka henkeen ja terveyteen kohdistunut teko, sanoi tutkinnanjohtaja Teemu Karhunen KRP:stä tiedotteessa tiistaina.

Rikosnimike vaihtui murhan yritykseksi tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi, tiedotteessa sanotaan.

–  Se on kokonaisarvio esitutkinnassa tähän mennessä kertyneestä, minkä perusteella on tehty päätös, että tutkintaa viedään tällä hetkellä eteenpäin murhan yrityksenä, Karhunen sanoi STT:lle tiistaina.

Karhunen ei ottanut kantaa teon suunnitelmallisuuteen, motiiviin tai epäiltyihin.

Katajan mukaan kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

Sisä-Suomen poliisi on kertonut epäiltyjen olevan miehiä. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut epäiltyjen tuntomerkkejä, sillä uhrin ja todistajien kuvaukset ovat olleet ristiriitaisia keskenään.

Rikoskomisario Markku Latvala Sisä-Suomen poliisista sanoi maanantaina STT:lle, että poliisilla on tiettyjä tietoja epäiltyjen liikkeistä perjantain jälkeen.

Kataja on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jämsässä. Hän työskentelee jämsäläisen kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Kataja on vakuuttunut, että hänen kimppuunsa hyökänneillä miehillä oli teolleen poliittinen motiivi. Hän kertoi maanantaina STT:lle profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta samaan aikaan suututtaneensa myös keskisuomalaisia äärioikeistolaisia, joita on ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista.

Kataja kertoi olleensa äärioikeistolaisten ”ykköshaukkumiskohde” Keski-Suomessa.

Perussuomalaiset on pitänyt tekoa poliittisesti motivoituna.

–  Kaikki viittaa siihen, että kyseessä ei ole satunnainen rikos vaan nimenomaan Katajaan ja hänen puoluepoliittiseen toimintaansa kohdistunut isku ja henkirikoksen yritys, sanoivat puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puoluesihteeri Simo Grönroos lauantaina tiedotteessa.

Kataja on kertonut, että Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkimuksissa hänellä havaittiin kallonmurtuma ja aivoverenvuoto.

Lisäksi Katajalta murtui kolme kylkiluuta ja vasemman käden peukalo vaurioitui pahasti. Hänen päähänsä ommeltiin noin 150 tikkiä.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Kataja pääsi sairaalasta pois tiistaina. Lehti tavoitti Katajan, kun tämä oli matkalla salaiseen paikkaan. Kataja kertoi lehdelle aikovansa piilotella siellä siihen asti, kunnes epäillyt tekijät on saatu kiinni.