Kesäkuussa irtisanotulle Tytti Yli-Viikarille haetaan seuraajaa VTV:n johtoon

VTV:n uuden pääjohtajan kausi kestää kuusi vuotta ensi vuoden alusta alkaen. Valinnan tekee eduskunta.
VTV

Valtiotalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan virka on tullut julkiseen hakuun. Eduskunnan täysistunto irtisanoi edellisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kesäkuun lopussa.

Irtisanomispäätöstä edelsi kuukausien keskustelu Yli-Viikarin toiminnasta ja rahankäytöstä viraston johdossa.

Eduskunta ei ole koskaan aiemmin irtisanonut nimeämäänsä virkamiestä. Ilmoituksen mukaan myös uuden pääjohtajan valinnasta vastaa eduskunta. Virkaa voi hakea 4. lokakuuta asti.

Tehtävään valitun pääjohtajan kausi kestää kuusi vuotta ensi vuoden alusta alkaen. Pääjohtajan tehtävä on johtaa VTV:n toimintaa ja hänet vapautetaan valtion tai eduskunnan viran hoitamisesta siksi ajaksi, jonka hän on pääjohtajana.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi elokuussa saaneensa valmiiksi esitutkinnan Yli-Viikarin rikosepäilyistä. Yli-Viikari kertoi tuolloin sähköpostitse STT:lle odottavansa syyttäjän näkemystä asiaan.

–  Kuten olen aiemmin todennut, minusta on tärkeää, että voimme Suomessa luottaa siihen, että asiat tutkitaan riippumattomasti ja perusteellisesti. Poliisin ja syyttäjän työ tutkittavana olevien asioiden parissa etenee ja odotan syyttäjän näkemystä. Totean, etten ole syyllistynyt virkarikokseen, hän kirjoitti.

Yli-Viikari on valittanut virasta pidättämisestään sekä irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen.

Eduskunta nimitti Yli-Viikarin viraston johtoon vuoden 2016 alusta alkaen viideksi vuodeksi.

Aikaisemmin pääjohtajan paikan hausta kertoi Ilta-Sanomat.