KD haluaisi pyhittää yhden yhteisen lepopäivän – kaupat kiinni

Eduskunta

Vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmistä löytyy kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen vastustajia.

Vasemmistoliiton edustajat perustelevat lähetekeskustelussa hallituksen esityksen vastustamista esimerkiksi työntekijöiden eduilla ja pienten kauppojen kärsimisellä.

Kristillisdemokraattien edustajat haluaisivat pyhittää yhden yhteisen lepopäivän viikossa.

Hallituksen on tarkoitus vapauttaa kokonaan kauppojen ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että aukioloaikojen laajentuminen lisäisi vuoropäivähoidon tarvetta ja näin kuntien kustannuksia.

Kuntaliiton lausunnon mukaan lasten vuorohoidon tarve ei merkittävästi lisääntynyt aiemman muutoksen jälkeen, joten vapauttamisen ei voi odottaa aiheuttavan olennaisia vaikutuksia.

Ben Zyskowicz (kok.) sanoi ajaneensa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista jo 1980-luvulta asti.

– Mielestäni kauppojen aukioloajoista säätäminen ei kuulu kansanedustajille. Emme päätä myöskään milloin tehtaat, toimistot tai pankit ovat auki, Zyskowicz sanoi.

Vasemmistoliiton edustajat vetosivat Palvelualojen ammattiliiton PAMin lausuntoon, joka vastusti aukioloaikojen vapauttamista.

PAMin mukaan työpaikkoja voisi tulla vapauttamisen myötä lisää, mutta työsuhteet voisivat olla entistä enemmän osa- ja määräaikaisia.

Vasemmistoliiton edustajat kannattavat parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikojen vapauttamista.