Katri Kulmuni mukaan keskustan puheenjohtajakisaan – ”Poikkeuksellisessa tilanteessa tarvitaan poikkeuksellisia ratkaisuja ”

Puheenjohtajakandidaatin mielestä uuden puoluejohtajan tulee ottaa valtiovarainministerin salkku kannettavakseen
Keskusta

Tuore elinkeinoministeri, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pyrkii puolueensa puheenjohtajaksi.

31-vuotiaan Kulmunin ilmoitus tuo kertaheitolla vipinää puheenjohtajakilpaan, jonka kyttäilyvaihe kesti monen keskustalaisen mielestä tuskallisen pitkään.

Kansanedustajan valtakirjan kevään vaaleissa uusinutta torniolaista on pidetty yhtenä varteenotettavimmista ehdokkaista puheenjohtaja Juha Sipilän manttelinperijäksi.

Kulmunin mukaan keskusta saattaa olla yli satavuotiaan historiansa vaikeimmassa tilanteessa.

– Vaikka olimme viime kaudella pääministeripuolue ja nyt mukana hallituksessa, on pakko todeta, että kaikki ei ole kunnossa, Kulmuni totesi Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Ministerin mukaan keskusta ei ole ollut laajoille kansanjoukoille riittävän hyvä vaikuttamisen väylä. Hän korostaa, että keskustassa on leimallisesti kyse keskittämisen ja hajauttamisen välisestä jännitteestä – eli aluepolitiikasta.

Aatteen pohjavireeseen kuuluvat Kulmunin mukaan olennaisesti myös yritteliäisyyden ja edistyksellisyyden vaaliminen.

Kulmuni painottaa pyrkivänsä kansanliikkeen johtoon. Keskustassa on puheenjohtajaehdokkaan mielestä kyse oman lähiympäristön kehittämisestä – kotipaikasta riippumatta.

– Poikkeuksellisessa tilanteessa tarvitaan poikkeuksellisia ratkaisuja. En pelkää laittaa itseäni likoon.

Kulmunin mukaan syyskuussa valittavan puheenjohtajan tulee ottaa kannettavakseen valtiovarainministerin salkku, sillä ”vallan ja vastuun pitää kulkea käsi kädessä”.

Kulmuni ei halua vertailla itseään kilpakumppaniinsa, puolustusministeri Antti Kaikkoseen.

– Kaikkonen on minulle hyvä työtoveri ja ystävä. Mutta puhun mieluummin omasta linjastani.

Väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä saa Kulmunilta puhtaat paperit.

– Sipilä teki uskomattoman työn pääministerinä, kun hän pisti Suomen talouden kuntoon.

Poliittisia kannuksia Kulmuni keräsi alkujaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustajana Mari Kiviniemen hallituksen loppusuoralla.

Sittemmin kovasta nosteesta nauttinut Kulmuni on ollut Lapin vaalipiirin ääniharava vuosien 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa.

Viime vaalikaudella Kulmuni nousi otsikoihin käydessään onnistuneen kamppailun kemiläisen Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytystoiminnan jatkamisen puolesta.

Kovan aluepoliitikon maineessa olevan Kulmunin repertuaariin kuuluu myös arktinen ja pohjoismainen yhteistyö.

Kiinnostuksesta kansainvälistä toimintaa kohtaan kielivät aikaisemmat puheenjohtajuudet Suomi-Venäjä -Seurassa ja Suomen YK-liitossa.

Lapsena koulua Ruotsin puolella Haaparannassa käynyt Kulmuni opiskeli myöhemmin Pietarissa. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kulmuni on esittänyt viime aikoina huolestuneita arvioita keskustan laahaavasta kannatuksesta.

Viimeaikaisiin vaalitappioihin viitaten puolueen varapuheenjohtaja varoitti taannoisessa Suomenmaan blogissaan , että ”kolmatta kertaa keskusta ei selkäsaunaa kestä”.

Kulmuni kuitenkin uskoo, että Rinteen hallituksen kakkospuolueen asema tarjoaa keskustalle sopivan tuulensuojan elvyttää mukiloitu kansanliike ennalleen.

Keskustan uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta.

Puheenjohtajaehdokkuudestaan ovat aikaisemmin ilmoittaneet puolustusministeri Antti Kaikkonen ja hartotalainen Jari Tasanen.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä on kertonut lähtevänsä mukaan kisaan vain, jos puheenjohtajan paikasta ei muuten tule kunnon kisaa.

Korjaus: Kulmuni on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri, ei kandidaatti (26.6. klo: 12:04)