Katainen Iisalmen Sanomissa: alueiden on erikoistuttava

Maakunnat

– Monikeskuksinen Suomi on tulevaisuuden kilpailuetu, jossa yhdistämme korkean osaamisen, digitaaliset verkostot ja biotalouden, kirjoittaa kansanedustaja Elsi Katainen Iisalmen Sanomissa julkaistussa kolumnissa.

– Suomea tulee kehittää erikokoisten keskusten ja elävän maaseudun maana. Pääkaupunkiseutu tarvitsee muuta Suomea menestyäkseen, aivan samoin kuin muu Suomi tarvitsee pääkaupunkiseutua. Ei voi olla kenenkään etu, että tarkoituksellisesti autioittaisimme osia maastamme.

Kataisen mielestä on selvää, että alueiden on erikoistuttava: luotettava omiin luontaisiin vahvuuksiinsa.

– Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Ylä-Savo, jossa vienti vetää. Koko maakunnassa talouden kasvu on voimakasta. Jatkon kannalta keskeistä on huolehtia esimerkiksi siitä, että alueella on riittävästi osaavaa työvoimaa. Tämä on ollut selkeä viesti alueen yrittäjiltä.

Tähän saakka kansainvälinen talous on rakentunut niin, että se on suosinut keskittävää politiikkaa. Tulevaisuus näyttää kuitenkin toiselta, huomauttaa Katainen.

Luonnonvaratalous nostaa päätään, koska talousjärjestelmä on saatava tasapainoon ympäristön kantokyvyn kanssa. Biotalous on Suomelle huima mahdollisuus, koska meillä on runsaasti uusiutuvia luonnonvaroja, jotka ovat levittäytyneet tasaisesti eri puolelle Suomea.

– Näiden hyödyntäminen edellyttää sitä, että olemme lähellä luonnonvaroja.