Kärnältä yllättävä ehdotus: esittää Suomeen kuukausittaista läskisoosipäivää – "Sika muistetaan ainoastaan jouluna"

Keskusta

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoo olevansa huolestunut sikatilallisten ahdingosta. Alan arvostuksen kohentamiseksi kansanedustaja on keksinyt varsin poikkeuksellisen keinon: hän ehdottaa Suomeen kuukausittaista läskisoosipäivää.

Läskisoosi on varsinkin monille vanhemman sukupolven ihmisille tuttu ruoka. Kärnän mukaan läskisoosia voitaisiin kuitenkin tarjoilla kerran kuukaudessa kaikissa Suomen julkisissa keittiöissä.

Suomalaiset ovat Kärnän mukaan unohtaneet, kuinka hyvä elintarvike sika on.

– Se muistetaan ainoastaan jouluna joulukinkkua mutusteltaessa, mutta sitten sika unohdetaan, hän perustelee tiedotteellaan.

Kansanedustaja sanoo olevansa huolissaan erityisesti siitä, että suomalaista sianlihaa tuotetaan tällä hetkellä tappiolla, sillä tuottajahinnat ovat liian huonot suhteessa tuotantokustannuksiin.

– Sianlihan kulutus laskee myös jyrkästi samalla, kun siipikarjan kulutus kasvaa.

Kärnän mukaan nykyisenlaisen tilanteen jatkuminen tarkoittaa helposti sitä, että jatkossa Suomessa on tarjolla lähinnä ulkomaista sianlihaa. Se olisi tappio suomalaisen lihantuotannon eettisyydelle, ekologisuudelle ja laadukkuudelle, Kärnä näkee.

– Tätä ei varmastikaan kukaan halua. Suomessa sianlihan tuotanto on eettistä verrattuna esimerkiksi Tanskaan, Saksaan ja Puolaan. Suomalaiset siat saavat pitää saparonsa ja yli 90 prosenttia sikatiloista on myös sitoutunut käyttämään kivunlievitystä porsaiden kastroinnissa. Soijan osuus suomalaisten sikojen rehusta on myös häviävän pieni, noin 6 prosenttia ja sen käyttöä korvataan yhä enemmän kotimaisilla kasvisvalkuaisilla, hän sanoo.