Kärnä vaatii Saksalta sotakorvauksia Lapin sodasta – "We have been waiting compensation for 77 years"

Politiikka

 Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että Saksaan parhaillaan muodostettava uusi hallitus kirjaa hallitusohjelmaansa sotakorvausten maksamisen Suomelle Lapin sodasta.

Kreikka on tehnyt vastaavan vaatimuksen Saksalle viime keväänä, ja Suomen tulisi olla nyt asiassa aktiivinen, Kärnä katsoo tiedotteessaan.

– Saksalaiset tuhosivat Lapin sodassa tuhansia taloja, lautoja, navettoja, saunoja, kouluja, kirkkoja, kauppoja, kunnantaloja, rautatietä, siltoja, losseja, metsiä, varastoja ja maapohjaa. Vahinkoa kärsivät niin yksityiset kuin koko yhteiskuntakin.

– Vahinkojen määräksi on arvioitu erilaisissa tutkimuksissa 0,68–1,1 miljardia euroa. Mielestäni miljardin euron korvausvaade Saksalle olisi perusteltu, Kärnä sanoo kannaotossaan.

Kärnä muistuttaa, että Lapin sodasta on kulunut 77 vuotta, eikä korvauksia ole saatu mistään.

– Asia on syytä nyt nostaa tapetille. Miljardin korvaussumma on muutenkin Saksan kokoiselle valtiolle suolarahaa ja moraalisesti tämä on enemmän kuin oikein.

Kärnän mielestä Suomen tulee nostaa Saksaa vastaan kanne tuomioistuimessa, mikäli maa ei oma-aloitteisesti maksa korvauksia.

– Lapin sodan tuhot ovat maakunnassamme edelleen trauma, jota ei ole kunnolla käsitelty. On oikein ja kohtuullista vaatia tuhon aiheuttajalta korvauksia.

– Suomen onkin toimittava nyt täsmälleen samalla tavoin kuin toinen EU-jäsenvaltio Kreikka. Parasta toki olisi, että Saksa päättäisi hoitaa tämän asian oma-aloitteisesti ja tekisi tätä kautta nyt lopullisen tilin menneisyytensä kanssa. Ulkopoliittisen johdon tulisi nostaa asia välittömästi neuvotteluihin Saksan kanssa. Lappi on nimittäin hyvityksensä ansainnut, Kärnä sanoo.

Keskustaedustaja ottaa Twitterissä myös suoran yhteyden Saksan vihreiden puheenjohtajaan Annalena Baerbockiin.

Hän kehottaa tätä ottamaan Suomelle maksettavat sotakorvaukset uuteen hallitusohjelmaan.

We have been waiting compensation for 77 years, eli olemme odottaneet korvausta 77 vuotta, Kärnä kirjoittaa.

Kommentit (7)

 • Lukija6

  On tämä Kärnä häpeäpilkku keskustalle. Eiköhän sota-asiat ole jo käsitelty. Ilman Saksaa olisimme Neuvostoliiton eli nykyisen Venäjän alusmaa. Historia jäänyt Kärnältä lukematta. On vain miehellä kova pelko kansanedustajan paikasta, kun tuollaista sontaa esittää.

 • Lukija6

  Miten Suomenmaa kehtaa tuollaisia kannaottoja julkaista.

 • Lukija55

  Kärnä ei tunne historiaa mikä ei ole nykypoliitikoille vierasta. Suomi luopui Länsi-Saksan

 • Lukija55

  osalta vuoden 1953 Lontoon sopimuksen perusteella ja Itä-Saksan osalta vuonna 1990.

 • Lukija77

  Kärnä yrittää taas epätoivoisesti kalastella ääniä koska tietää ettei saa jatkokautta eduskuntaan. Ja hyvä niin.

  • Lukija6

   Kärnän viestit kuvaavat kasvavaa epätoivoisuutta. Lähes kaikki tukijat Lapissa ovat kaikonneet.

 • Lukija77

  Kärnä pitää potkia äkkiä takaisin lapin perukoille tosin olen paikallisilta kuullut ettei ole oikein tervetullut takaisinmuuttaja.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen